Дієта при захворюваннях хребта для людей із зайвою вагою

Харчування має бути збалансованим за вмістом білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів і повністю забезпечувати фізіологічні потреби організму в енергії.
Харчування має бути дробовим, частим, бажано 5-6 прийомів їжі на день. Останній прийом їжі має бути незначним і відбуватися не пізніше ніж за 2 години до сну.
Обмежуються сіль і обсяг вживаної рідини. З щоденного раціону рекомендується повністю виключити гострі, солоні страви, екстракти, міцні напої, натуральну каву, міцний чай.
Хімічний склад дієти: білків – 80-90 г, жирів – 80 г, вуглеводів – 300-400 г, кухонної солі 3-4 г. Маса раціону – 2 кг. Загальна кількість рідини – близько 1,5 л. Енергетична цінність 2500-2600 ккал.

Способи приготування їжі

  • Продукти краще не подрібнювати.
  • Страви можна готувати на пару, відварювати та запікати. Рослинні продукти вживаються в сирому та обробленому вигляді.
  • Температура їжі: гарячих страв – 57-62°С, холодних – не нижче 15°С.

Рекомендуються

  • хліб і хлібобулочні вироби з борошна II ґатунку, а також житній, сірий, висівковий; можна їсти несолодке та нездобне печиво, хрусткі хлібці, бісквіт;
  • супи – переважно вегетаріанські: овочеві (борщі, щі, перші страви з буряку), круп’яні, молочні, фруктові. Дозволяються 1 раз в тиждень супи на м’ясному та рибному бульйонах (бажано неміцних);
  • страви з м’яса та птиці: нежирні сорти яловичини, баранини, свинини. Переважно дієтичні сорти м’яса: телятина, курка, індичка. Виключити продукти заводського виготовлення: ковбаси, м’ясні консерви, копченості;
  • риба та морепродукти: окунь, тріска, навага, судак, мерланг, морські водорості, креветки, кальмари. Не частіше 1 разу на тиждень можна вживати вимочений оселедець;
  • страви з молока та молочних продуктів: молоко, молочні та кисломолочні продукти краще вживати знежиреними, використовуються негострі сорти сиру, сиру, сметани;
  • страви з яєць: яйця готувати круто, у вигляді омлету (бажано помірне вживання при супутньому атеросклерозі);
  • страви з овочів і зелені: вінегрети та салати з рослинною олією (краще оливковою) з різноманітних овочів: білокачанна і цвітна капуста, брокколі, баклажан, гарбуз, кабачки, шпинат, картопля, помідори, огірки. Обмежуються малосольні огірки, в помірній кількості можна використовувати цибулю, часник, петрушку, кріп, селеру;
  • страви з фруктів, ягід: свіжовичавлені соки можна будь-які, але обмежуються виноград і виноградний сік. Важливо вживати фрукти та ягоди, багаті солями калію, – курагу, чорнослив, родзинки, персики, абрикоси, шипшину, банани (банани краще обмежити 1 шт. на день);
  • бобові, волоські горіхи, гарбузове та соняшникове насіння містять білки та жири, необхідні для зміцнення кісткової тканини та засвоєння вітаміну D. Особливо в цьому плані корисний кунжут. Вважається, що кальцій з кунжуту засвоюється на 100%, а 1 ч. ложка кунжутної олії містить добову норму кальцію. Горіхами, незважаючи на їх користь, не варто зловживати, бо вони можуть сприяти збільшенню ваги;
  • жири: баранячий, свинячий, яловичий жир різко обмежуються, віддається перевага рослинним оліям;
  • солодке: цукор до 15 г на день. Замість цукру краще використовувати мед;
  • напої: неміцний чай, допускаються напої з сої, цикорію, шипшини. Пристрасть до класичної чорної кави призводить до надлишкової втрати кальцію кістковою тканиною. Підходять овочеві, фруктові або ягідні соки, киселі. За призначенням лікаря можна застосовувати і мінеральні води;
  • соуси та прянощі: лавровий лист, кріп, петрушка, кориця, гвоздика, молочні соуси (при переносимості незбираного молока), соуси на овочевому відварі, фруктові та ягідні підливи.

При остеохондрозі й остеопорозі хребта не рекомендується сувора вегетаріанська дієта, бо вона виключає вживання продуктів тваринного походження – м’яса, риби, молочних продуктів, яєць. В цьому випадку організм недоотримує необхідну кількість кальцію, повноцінного білка та вітаміни В12, D, через що погано засвоюються кальцій, залізо, цинк.
Рекомендується молочно-вегетаріанська дієта, яка передбачає вживання рослинної, а також молочної їжі та яєць. З огляду на достатній вміст в таких продуктах кальцію та вітаміну В12, можна такою дієтою користуватися тривалий час.
Щоб тримати свою вагу під контролем, корисними стануть розвантажувальні дні не рідше 1 разу на тиждень.