Дієта при циститі

При загостренні запалення сечового міхура слід дотримуватися дієти, яка не подразнює нирки:

  • вживати якомога менше солі,
  • обмежити концентровані білки (м’ясо, сир, сир, рибу, квасоля і т. п.),
  • обмежити крохмаль (картопля, хлібобулочні вироби з борошна вищого ґатунку),
  • не вживати рафіновані цукру (солодощі, солодкі газовані напої),
  • виключити повністю гостре, солоне, копчене, мариноване, продукти з консервантами,
    категорично заборонені алкогольні напої, навіть пиво,
  • не можна пити міцний чай і каву.

Корисно вживати свіжі овочі та фрукти (найбільш корисні морква, огірки і шпинат; дині, кавуни, кабачки), свіжі овочеві і фруктові соки, каші з цільної крупи, молоко і кисломолочні продукти.
М’ясо і рибу можна, але не в солоному або копченому вигляді, і не консерви (вони завжди дуже солоні).
Для зменшення печіння в сечівнику в період загострення хвороби можна два рази на день пити по 300 мл свіжого морквяного або яблучно-бурякового соку. Корисні при гострому циститі кавуни.
Пиття має бути рясним – до 2 л на добу, щоб промивати сечовий міхур. Це можуть бути морси, овочеві та фруктові соки (крім томатного), фруктові компоти, особливо з брусниці та журавлини, мінеральна вода (тільки хлоридно-кальцієва), трав’яні чаї (на основі мучниці (толокнянки), ниркового чаю, кукурудзяних рилець), неміцний чай без цукру.
Для профілактики циститу (якщо він повторюється час від часу) дуже хороша журавлина. Речовини, що містяться в ній, змінюють склад сечі, і вона стає менш сприятливим середовищем для бактерій.

Дієта виключає з раціону консервовані страви, копчене, смажене, солоне, гострі спеції і приправи, соління, а також різні бульйони (грибний, м’ясний або рибний).

Крім того, обмежується вживання овочів і фруктів, які сприяють подразнення слизової сечовивідних шляхів: хрону, часнику, редиски, цибулі, редьки, цвітної капусти, щавлю, селери, кислих фруктів і ягід, зеленого салату, помідорів.

Рекомендується включати в раціон більше грубої клітковини, яка в достатній кількості міститься в моркві, свіжій капусті та інших овочах, а також у цільнозернових крупах і висівках, вживання яких підсилює перистальтику кишківника та підвищує його тонус, що сприяє очищенню організму від токсинів (які будуть діяти і на сечовий міхур, подразнюючи його).