Дієта №10

Підходить при ішемічній хворобі серця, недостатності кровообігу, високому тиску.
З раціону прибирають продукти, що збуджують центральну нервову і серцево-судинну системи: алкоголь, каву, міцний чай, шоколад, наваристі бульйони, копченості, гострі та солоні страви, грибні бульйони.
Небажані продукти, які можуть викликати метеоризм.
Радять в меню включити лужні продукти, а також їжу, що сприяє зниженню холестерину: молочні вироби, овочі, фрукти, соки, каші тощо.
При приготуванні їжі не використовують сіль (солять перед подачею), м’ясо та рибу відварюють або запікають.

Енергетична цінність дієти: 2350-2600 ккал.

Склад:

  • білки – 90 г (з них 50 г тваринних),
  • жири – 65-70 г (з них 20 г рослинних),
  • вуглеводи – 350-400 г
  • сіль – до 6-8 мг

При серцево-судинних захворюваннях введення вільної рідини обмежують до 1000-1200 мл.

Режим прийому їжі: 5-6 разів на добу в невеликій кількості. Вечерю приймають за три години до сну.

Дозволено:

  • неміцний зелений чай, овочеві та фруктові соки, киселі, компоти, відвари шипшини, глоду, споживання виноградного соку обмежують;
  • хліб із цільнозернового борошна вчорашній, підсушений, дієтичний;
  • олії;
  • нежирні сорти м’яса: телятина, кролятина, м’ясо птиці;
  • риба: тунець, лосось, ставрида, оселедець (несолоний), короп, щука, хек, минтай тощо;
  • білкові омлети або 1 яйце в день – варене, запечене або додане у страви;
  • супи вегетаріанські з додаванням круп – порція 250-400 г;
  • каші, запіканки з круп;
  • відварні макаронні вироби;
  • кисломолочні продукти нежирні: сир, кефір, йогурт, молоко тощо;
  • овочі свіжі, варені, запечені: листовий салат, помідори, буряк, морква, кабачки, гарбуз, картопля, огірки; з обмеженнями: білокачанна капуста, зелений горошок;
  • стиглі фрукти у свіжому вигляді, відварені, запечені;
  • сухофрукти;
  • мед, желе, пудинги.

Виключаються:

  • свіжий хліб; здоба;
  • жирне червоне м’ясо, качка, гусак, субпродукти (мізки, печінка, нирки, серце тощо);
  • м’ясні готові продукти, консерви;
  • ікра, солона риба;
  • солоні, жирні сири;
  • зварені круто або смажені яйця;
  • гриби;
  • солоні, мариновані та квашені овочі;
  • перець; гірчиця;
  • редис, щавель;
  • кулінарні та тваринні жири.