Дієти при набряках

Якщо набряки не пов’язані з хворобами і викликані зміною в водно-сольовому обміні, то позбутися них можна за допомогою правильно складеного раціону.
Потрібно скоротити кількість рідини, випитої перед сном, виключити солону їжу. Важливо виключити алергію, тому треба простежити, після якого продукту виникає припухлість або який матеріал-алерген є в оточенні.
У раціоні протинабрякових дієт мають бути продукти, приготовлені на пару, зелень петрушки, кропу, свіжі фрукти й овочі.

Рекомендовані продукти

  • Достатня кількість білкової їжі тваринного походження (в перші дні лікування від набряків кількість білків обмежують відповідно до рекомендацій лікаря) – м’ясо, риба, яйця, молочні та кисломолочні продукти, натуральні йогурти, сир, творог, сметана.
  • Для зміцнення серця і нирок – продукти, багаті калієм: рис, абрикоси, дині, апельсиновий і мандариновий соки, картопля, петрушка. Це можна зробити за допомогою введення в раціон сухофруктів (курага, чорнослив, фініки).
  • Роботу нирок покращує вітамін А, який особливо необхідний у спекотну погоду – морква, обліпиха, болгарський перець, зелень кропу та петрушки.
  • Дуже корисні соєві продукти: соєве молоко, тофу.
  • Вглеводи, які містяться у фруктах (виноград і банани беруть обмежено).
  • Сечогінні соки, трав’яні чаї, настоянки та відвари, напої з низьким вмістом кофеїну.
  • Добре виводять воду з організму яблука (зелені сорти), сира капуста, огірки, цитрусові, ягоди (особливо брусниця).
  • М’яку сечогінну дію мають кавуни, сливи, огірки, шовковиця, полуниця: допомагаючи організму виділяти зайву рідину, ці фрукти і овочі добре впливають на нирки. Кабачки, баклажани корисні в свіжому, відвареному, запеченому вигляді. Фенхель, імбир, кориця, петрушка, цибуля, часник також мають сечогінну дію.
  • Продукти, що зменшують набряки: селера, печена картопля, овес, нежирне молоко та кефір, мед, сік калини, горобини, кропива, буряк.
    Гарбуз швидко усуває набряки – це одне з кращих натуральних сечогінних засобів. Гарбуз виводить з організму рідину, а також холестерин і токсичні речовини, регулює вміст в організмі заліза, калію, магнію. Вітамін Е, який є в гарбузі, покращує кровообіг, допомагає при серцевій недостатності. Найбільш корисна свіжа м’якоть гарбуза.
    Петрушка – ефективний засіб від набряків при серцевій і нирковій недостатності. Використовують зелень і корінь петрушки.