Торт «Зоряний вибух»

    

18 Вересня, 2016

Изысканная выпечка 2014 №59

  • Prep: 2 hrs 30 mins
  • Cook: 40 mins
  • Yields: на 10-12 персон

Ingredients

ДЛЯ ТІСТА:

Цукор дрібнокристалічний - 200 г

Масло вершкове розм'якшене - 200 г

Борошно - 250 г

Розпушувач - 1 ч. ложка

Яйця - 4 шт.

Ванільний екстракт - 1 ч. ложка

Молоко - 2 ст. ложки

ДЛЯ ПРОШАРКУ:

Масло вершкове - 100 г

Цукрова пудра - 200 г

Ванільний екстракт - 1 ч. ложка

Молоко - 1 ст. ложка

Абрикосовий джем - 6 ст. ложок

ДЛЯ ПРИКРАСИ:

Абрикосовий джем - 4 ст. ложки

Марципан - 450 г

Цукрова пудра для присипки

Цукрова мастика фіолетова або темно-синя - 550 г

Цукрова мастика біла - 125 г

Харчові блискітки

Трохи королівської глазурі

Прозорі желейні цукерки

Цукрові перлинки

Завитки з фольги (за бажанням)

Directions

КОРЖІ:

1Розігріти духовку до 180°С. Збити міксером всі інгредієнти для тіста. Поставити форму на деко, перекласти в неї половину тіста і рівномірно розподілити у формі. Випікати приблизно 18 хвилин. Потримати в формі 5 хвилин і перевернути на решітку. Випекти тісто. Краще випікати два коржі окремо - тоді куточки зірки не пересохнуть і не підгорять, поки пропечеться тісто в центрі. Коли корж буде готовий, він буде пружинити під пальцями при натисканні. Якщо пекти тісто в один прийом, а потім розрізати готовий кекс на два коржі, необхідно збільшити час випікання приблизно на 40 хвилин і прикрити куточки зірки фольгою, щоб вони не підгоріли.

МАСЛЯНИЙ КРЕМ:

1Збити розм'якшене масло в пишний крем. Просіваючи цукрову пудру, продовжувати збивати крем. Ввести ванільний екстракт і молоко та збивати до однорідності. Намазати один корж кремом.

2Змастити абрикосовим джемом другий корж і покласти зверху корж з кремом. При необхідності зрізати частини коржа, що піднялися, щоб поверхня була рівною.

3Протерти підігрітий джем через сито. Силіконовим пензликом обмазати торт з усіх боків протертим джемом. Розкачати марципан в велике коло. За допомогою качалки перенести розкатаний марципан на торт, розгладити і обрізати надлишки.

ПРИКРАСА:

1Злегка розпорошити робочу поверхню цукровою пудрою і розкачати фіолетову мастику в велике коло. Використовувати якомога менше цукрової пудри і намагатися, щоб вона не потрапляла на поверхню мастики (щоб відтінок не змінився). Працювати швидко, інакше мастика почне підсихати і тріскатися, і її складно буде розгладити на торті (але занадто хвилюатися не варто: будь-які вади можна буде приховати харчовими блискітками). Пензликом змочити марципан водою. Перенести мастику на торт і розгладити руками. Обрізати надлишки. Перемістити торт на дошку.

2Розкачати білу мастику і виїмками для печива вирізати зірочки. Для центральних зірок вирізати дві найбільші зірки і витягти серединки. Залишити підсихати на кілька годин.

3Злегка змочити зірочки водою і присипати харчовими блискітками. Варіювати їх кількість так, щоб на деяких зірочках був лише легкий пилок, а інші яскраво виблискували. Залишити висихати.

4Приклеїти зірки до торту крапельками королівської глазурі. Поставити зірки без серединок так, щоб вони підтримували одна одну, і склеїти королівською глазур'ю. Втерти трохи блискіток в поверхню торта. Глазур'ю приклеїти цукерки і перлинки і при бажанні вставити завитки з фольги (їх зробити дуже просто: простягнути смужки фольги між пальцем і тупим боком ножа).

Час підготовки: 20 хвилин + час на прикрасу;
Час засихання: 1-2 години;
Час приготування: 36 хвилин (для двох коржів)

00:00