Борщ український (з пампушками)
20 Вересня, 2018
50 рецептов украинской кухни
Ingredients
Яловичина - 80 г
Буряк - 75 г
Капуста свіжа - 100 г
Картопля - 130 г
Морква - 25 г
Петрушка - 10 г кореня
Цибуля ріпчаста - 20 г
Часник - 2 зубчики
Помідори - 80 г
Перець болгарський - 15 г
Масло топлене - 10 г
Сало - 15 г
Сметана - 15 г
Оцет - 1 ч. ложка
Цукор
Сіль
Зелень петрушки та кропу
Перець червоний - 1 стручок
Лавровий лист
ДЛЯ ПАМПУШОК:
Борошно пшеничне - 80 г
Вода - 35 г
Цукор - 5 г
Дріжджі - 2,5 г
Олія соняшникова - 2 г
Яйця - 1 шт.
ДЛЯ СОУСУ:
Часник - 5 г
Олія - 5 г
Вода - 20 г
Сіль
Directions
1Жирну яловичину (грудинку) добре промити холодною водою. Зробити з внутрішнього боку над ребрами надріз, залити холодною водою та на сильному вогні довести до кипіння. Коли вода закипить, зняти піну, вогонь зменшити і продовжувати варити при дуже слабкому кипінні, періодично знімаючи (але не викидаючи) з поверхні бульйону жир.
2Готове м'ясо вийняти з бульйону, видалити кістки, покласти в інший посуд, трохи посолити. Підлити туди трохи бульйону, закрити кришкою та поставити на вогонь.
3Буряк очистити, нарізати соломкою, укласти в сотейник із жиром з бульйону. Додати оцет, цукор, сіль і тушкувати на сильному, а потім під кришкою на слабкому вогні майже до готовності.
4Корінь петрушки, моркву нарізати соломкою та спасерувати в жирі в закритому посуді до готовності.
5Ріпчасту цибулю нарізати соломкою, трохи обсмажити на топленому маслі.
6Додати розтерті з бульйоном помідори, пасерувати 10‑15 хвилин, а потім з'єднати з морквою та петрушкою і пасерувати з ними.
7Білокачанну капусту нашаткувати соломкою. Картоплю очистити та нарізати брусочками. Болгарський перець очистити від насіння та плодоніжок, нашаткувати соломкою.
8Бульйон, в якому варилося м'ясо, процідити, довести до кипіння, покласти в нього нарізані капусту, частину картоплі, стручок червоного гіркого перцю та варити 15‑20 хвилин при слабкому кипінні.
9Потім гіркий перець вийняти, додати тушкований буряк, пасероване коріння, болгарський перець, лавровий лист і варити ще 5‑7 хвилин.
10Заправити борщ протертою відвареною картоплею та шпиком, товченим з часником, кропом і зеленню петрушки. Після заправки борщ довести до кипіння, накрити кришкою, зняти з плити і дати настоятися 30‑40 хвилин.
11При подачі покласти в тарілку сметану та посипати кропом. Окремо подати пампушки.
ПАМПУШКИ:
1З дріжджового тіста сформувати кульки вагою до 30 г, укласти їх на змащене олією деко, дати постояти.
2Потім змастити кульки яйцем і запікати в духовці 7‑8 хвилин.
3Пампушки полити соусом (часник розтерти з сіллю та з'єднати з олією та холодною кип'яченою водою).