житній хліб
житній хліб

Хліб чорний (рецепт кінця XIX ст.)

    

20 Грудня, 2018

Этюды о питании (Мария Ределин «Дом и хозяйство», 1900)

Ingredients

Борошно житнє - 1,5 відра

Вода - 0,5 відра

Сіль - 4 ложки

Directions

1З вечора замісити тісто. Дуже суху житню муку всипати в діжу, налити стільки води, щоб можна було замісити досить густе тісто. Посоливши, тісто сильно вимішати та поставити в тепле місце, щоб воно піднялося, посипавши попередньо зверху мукою.

2На наступний день тісто вимішувати протягом півгодини, всипаючи при цьому стільки борошна, скільки потрібно для хліба; і, накривши тісто, його залишити знову підніматися 2‑2,5 години.

3Потім, зробивши хліби, покласти їх на стіл і дати ще раз піднятися.

4Злегка обмазавши теплою водою, посадити хліби в піч. Для цього насипати на лопату борошна і класти на неї по одній хлібині.

5Піч має бути дуже гарячою і хліби повинні пектися, залежно від розміру, 1‑2,5 години.

6У діжі завжди залишається трохи тіста, яке годиться для заквашування нового тіста. Хто любить дуже кислий хліб, той має залишати шматочок тіста для закваски.

7Коли хліб випечений, його трохи змочити водою. Чорний хліб можна винести на холодне місце, тільки коли він абсолютно охолоне.

На приготування такого хліба зазвичай витрачають 15-20 годин!

00:00