Вінчісграссі – лазанья з м’ясним соусом
макаронні вироби італійська кухня духовка
18 Листопада, 2016
Юлия Николаева. Главный секрет итальянской кухни от Пьемонта до Сицилии
- Yields: 6 порцій
Ingredients
Масло вершкове - 50 г
Пармезан (тертий) - 150 г
ДЛЯ ТІСТА:
Борошно з твердих сортів пшениці - 400 г
Яйця - 4 шт.
Вино біле десертне - 20 мл
Сіль - 1 щіпка
ДЛЯ М'ЯСНОГО СОУСУ:
Фарш з курячих тельбухів - 200 г
Фарш яловичий - 200 г
Фарш свинячий - 200 г
Морква - 1 шт.
Селера - 50 г
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Вино біле сухе - 200 мл
Томатний соус «Пассата» - 500 мл або
Томатна паста - 5 ст. ложок
Оливкова олія extra virgin - 50 мл
Мускатний горіх тертий
Перець чорний мелений
Сіль
ДЛЯ СОУСУ «БЕШАМЕЛЬ»
Масло вершкове - 50 г
Борошно пшеничне вищого ґатунку - 50 г
Молоко - 500 мл
Мускатний горіх тертий
Сіль
Directions
1Почистити цибулю і моркву. Нарізати невеликими кубиками моркву, селеру, цибулю або ж подрібнити овочі за допомогою блендера.
2Налити у велику сковороду оливкову олію, розігріти її та додати овочі. Пасерувати овочі 3-4 хвилини на середньому вогні.
3Додати фарш (свинячий, яловичий і з курячих тельбухів) і продовжити тушкувати суміш на середньому вогні ще 3 хвилини.
4Влити біле сухе вино, додати томатний соус (або розведену в 400 мл води томатну пасту), приправити суміш сіллю і спеціями.
5Накрити сковороду кришкою і готувати суміш на слабкому вогні приблизно 2 години, періодично помішуючи.
ТІСТО:
1Насипати борошно гіркою. Зробити поглиблення, в яке розбити яйця, влити десертне вино і додати дрібку солі. Перемішати всі інгредієнти виделкою.
2Замісити тісто руками. Вимішувати тісто не менше 7 хвилин.
3Зробити з тіста кулю, загорнути його в харчову плівку і залишити на 1 годину в прохолодному місці.
4Тонко розкачати тісто. Розрізати його на прямокутні пластини 20 х 15 см.
«БЕШАМЕЛЬ»:
1Розтопити в каструлі вершкове масло. Додати цівкою борошно, безперервно помішуючи. У результаті має вийти жовта кремоподібна суміш.
2Влити, безперервно помішуючи, тепле молоко. Довести суміш до кипіння на середньому вогні, періодично помішуючи.
3Додати тертий мускатний горіх, дрібку солі і продовжити готувати соус на слабкому вогні ще приблизно 10 хвилин до загустіння.
ВІНЧІСГРАССІ:
1Закип'ятити в каструлі 2 л води.
2Опустити пластинки тіста (по 2 шт. за 1 раз) в киплячу воду на 1 хвилину.
3Розігріти духовку до 180°С.
4Змастити вершковим маслом форму для випічки з глибоким бортом.
5Викласти один шар пластин з тіста, потім шар начинки, соус «Бешамель», трохи тертого пармезану, далі знову шар пластин і так далі, поки не підійдете до країв форми.
6Намазати верхню пластину вінчісграссі м'ясним соусом, додати трохи соусу «Бешамель», а потім рясно посипати тертим пармезаном.
7Поставити форму в духовку приблизно на 30 хвилин до утворення золотистої сирної скоринки.
Страва з провінції Марке
Можна використовувати і вже готову яєчну пасту для лазаньї, однак варто замісити тісто своїми руками, тим більше що для приготування вінчісграссі потрібне особливе тісто - з додаванням десертного вина.