Гриби сушені
консервація, страви з грибів духовка
11 Липня, 2019
- Грибы. Собираем, выращиваем, заготавливаем (Умная усадьба)
- Заготовки без сахара
Ingredients
Гриби
Directions
1Гриби очистити. Мити або змочувати водою не можна - це знизить якість грибів, вони втратять аромат і стануть темніше нормальних.
2Після очищення гриби розсортувати за розміром і якістю. Перестиглі, в'ялі, ослизлі, червиві, запліснявілі викинути. У красноголовців, підберезників, маслюків ніжку обрізати врівень з капелюшком, у білих грибів - тільки нижню частину.
3Найкраще сушити гриби на спеціальних пристроях - ситах, решетах, кошиках - нанизаними на нитку, на шпильки, встановлені на дерев'яних стійках, або на спиці грибосушилки.
4Дуже важливо правильно визначити, коли гриб висушений. Нормально висушений гриб не кришиться, трохи гнеться, при зусиллі ламається. Недосушений гриб легко гнеться, на дотик здається вологим, пересушений - кришиться, хрумтить, легко розламується на частини. Добре висушені гриби за смаком і ароматом схожі на свіжі. Після сушіння в грибах залишається близько 10% сирої ваги.
НА СОНЦІ:
1На піддон або деко покласти чистий папір, на неї - очищені гриби. Сушити на повітрі на сонці, періодично перевертаючи.
НА НИТЦІ:
1Гриби нанизати на нитку, розвісити і тримати на повітрі до напівсухого стану, до підв'ялювання.
2Досушувати бажано в духовці при температурі не вище 50‑70°С.
В ДУХОВЦІ:
1Зробити з дротяної сітки з великими вічками кілька решіток, які вставляються в духовку замість звичайних листів.
2Підготовлені гриби розкласти на решітках, поставити в духовку і сушити при 60-70°С до готовності. При більш високій температурі гриби можуть запариться або засмажитися, підгоріти і сильно почорніти. При температурі нижче 50°С вони сохнуть дуже повільно, закисають і псуються. Під час сушіння дверцята духовки обов'язково залишити відчиненими, щоб звідти виходило вологе повітря.
3Гриби сохнуть нерівномірно, дрібні капелюшки висихають швидше, великі - повільніше. Щоб гриби були висушені рівномірно, висохлі потрібно своєчасно прибирати, а решту залишати для досушування.
ЗБЕРІГАННЯ:
1Сушені гриби зберігати при температурі не вище 10°С і невисокій вологості, інакше вони можуть запліснявіти. Вони дуже легко вбирають сторонні запахи, тому їх не можна зберігати поруч з пахучими речовинами. Щоб зберегти аромат і попередити поглинання вологи з повітря, краще одразу ж висипати гриби в скляну або металеву банку і закрити кришкою.
Багато пластинчастих гриби містять гіркі речовини, які не видаляються під час сушіння, тому сушать в основному трубчасті - білі, підберезники, підосиковики, моховики, маслюки, козляки. Можна також сушити зморшки, зморшкові капелюшки, трюфель білий, гриб-баран, трутовики строкатий і розгалужений, лисичку звичайну.
З пластинчастих грибів в сушку йдуть опеньки осінній, зимовий і літній, гриб-парасолька строкатий, печериці, підвишень, фоліота ворсиста, плютей бурий.