Ingredients
Індичка - 1 тушка
Жир - 60 г
Масло вершкове - 40 г
Сіль
ДЛЯ НАЧИНКИ З ПЕЧІНКИ:
Батон черствий - 100 г
Молоко - 1 склянка
Масло вершкове - 60 г
Яйця - 3 шт.
Сухарі панірувальні - 1-2 ст. ложки
Печінка
Сіль
Перець
Мускатний горіх
ДЛЯ НАЧИНКИ З РОДЗИНОК:
Батон черствий білий - 50 г
Родзинки - 50 г
Молоко - 1/2 склянки
Сухарі панірувальні - 60 г
Мигдаль - 60 г (не обов'язково)
Яйця - 3 шт.
Печінка індички
Цукор - 10 г
Мускатний горіх
Гвоздика - 2 шт.
Directions
1Індичку підготувати для смаження. Виступаючу частину грудної клітки втиснути всередину так, щоб вона стала плоскою і ширшою. Натерти сіллю. Залишити на 2 години.
2Приготувати одну з начинок і начинити нею грудку з боку шийки (простір після видалення залози), а частину, що залишилася (якщо залишиться), покласти всередину тушки. Ретельно зашити просвіти товстою ниткою.
3Покласти в жаровню на розтоплений жир, полити зверху жиром, скропити водою, поставити в прогріту духовку. Смажити 3 години, спочатку закривши кришкою, періодично зволожуючи соусом і збризкуючи водою. Перед закінченням смаження зняти кришку та підрум'янити.
4Готову індичку викласти на дошку і обробити (краще за все за допомогою спеціальних ножиць) в наступній послідовності: відрізати ніжки, стегенця розділити на 2-3 шматка. Відрізати крильця зі шматочками м'яса. Вийняти начинку з грудки та нарізати. Зняти з грудки біле м'ясо та нарізати навскоси широкими, відносно тонкими пластами. Відрізати від грудної клітини всю спинку та розрубати її поперек на кілька частин.
5Оброблену індичку підігріти в духовці й укласти на підігріте блюдо в наступній послідовності: шматки спинки укласти так, як були розрубані. На спинку укласти скелет грудки. На нього укласти шматки грудинки в такій послідовності, в якій вони були нарізані. Укласти всі інші частини таким чином, щоб індичка мала вигляд цілої тушки. Полити соусом і разом з блюдом поставити в духовку та підігріти.
6Прикрасити зеленню петрушки або листям салату. Подавати з овочевим салатом, брусницею або фруктовим салатом.
7Індичку можна після випічки та нарізки розкласти інакше: біле м'ясо грудки укласти на окремому блюді упереміж з іншим, наприклад бужениною, інше, темне, м'ясо - на окремому блюді у вільному порядку.
8Грудки старих індичок можна нашпигувати свинячим салом. Покращує смак індички багаторазове змазування грудок під час запікання сметаною за допомогою пензлика.
9Індичку можна запікати і без начинки.
10НАЧИНКА З ПЕЧІНКИ: білий батон намочити в молоці, віджати і разом з печінкою пропустити через м'ясорубку; вершкове масло розтерти з жовтками, додати фарш, панірувальні сухарі, зелень, сіль, перець. Все це перемішати з білками, збитими в тугу піну.
11НАЧИНКА З РОДЗИНОК: батон намочити в молоці, віджати і разом з печінкою пропустити через м'ясорубку. Вершкове масло розтерти з жовтками, додати фарш, промитий і просушений ізюм, мигдаль, нарізаний смужками, панірувальні сухарі, цукор, подрібнену гвоздику та натертий мускатний горіх. Перемішати. Додати білок, збитий в тугу піну, легко перемішати.