Шашлики з тофу та грибів із сливовим соусом
8 Жовтня, 2017
100 Best Grilling Recipes 2016 (Better Homes and Gardens)
- Prep: 9 hrs
- Cook: 10 mins
- Yields: 4 порції
Ingredients
Тофу - 1 упаковка 510 г
Слива червона консервована або варення - 0,75 склянки
Соєвий соус з низьким вмістом солі - 2 ст. ложки
Оцет рисовий - 1 ст. ложка
Імбир свіжий тертий - 1 ст. ложка
Часник - 2 зубчики
Паста чилі азійська (sambal oelek) або соус шрірача - 1 ч. ложка
Приправа китайська «п'ять спецій» - 0,5 ч. ложки
Кінза свіжа порізана - 2 ст. ложки
Олія рослинна - 0,25 склянки
Сіль
Перець чорний
Печериці садові цілі свіжі - 2 упаковки по 225 г
Зелена цибуля - 1 пучок
Арахіс (за бажання)
ДЛЯ ГЛАЗУРІ ТАРЕ:
Бульйон курячий або яловичий - 1 склянка
Вино рисове солодке (мірін) - 0,5 склянки
Соєвий соус з низьким вмістом солі - 0,25 склянки
Цукор - 3 ст. ложки
Імбир свіжий тертий - 1 ст. ложка
Часник - 6 зубчиків
Соус рибний - 1 ч. ложка
Перець чорний - 0,5 ч. ложки
Directions
ГЛАЗУР ТАРЕ:
1У невеликій каструлі поєднати курячий або яловичий бульйон, солодке рисове вино(мірін), соєвий соус, цукор, свіжий тертий свіжий імбир, подрібнений часник, рибний соус і чорний перець. Довести до кипіння; зменшити тепло та варити на повільному вогні без кришки 25-30 хвилин або доки не увариться до 1 склянки. Охолодити. Процідити глазур через сито з дрібною сіткою; тверді речовини викинути. Зберігати в холодильнику до 3 тижнів.
ШАШЛИКИ:
1Тофу злити, нарізати кубиками 2,5 см і покласти у велику миску. Додати 0,5 склянки глазурі таре; м'яко струсонути, щоб глазур огорнула тофу. Накрити кришкою і маринувати в холодильнику протягом ночі, час від часу струшуючи. Закрити банку з гразур'ю та поставити в холодильник, доки не знадобиться.
2Якщо використовуються дерев'яні шпажки, замочити їх у воді на 30 хвилин.
3СЛИВОВИЙ СОУС: В маленькій каструлі змішати консервовану сливу або сливове варення, соєвий соус, рисовий оцет, тертий імбир, подрібнений часник, пасту чилі азійську (sambal oelek) або соус шрірача та китайську приправу «п'ять спецій». Довести до кипіння; зменшити тепло та варити на малому вогні без кришки 5 хвилин, часто перемішуючи. Знятти з вогню. Змішати з порізаною кінзою та накрити кришкою, щоб соус залишався теплим.
4Злити тофу, маринад вилити. Ніжно струсонути тофу з 2 ст. ложками олії; посипати сіллю та перцем. Нанизати тофу на шпажки, залишаючи між шматочками 0,6 см.
5По черзі нанизати гриби та нарізану довжиною 4 см зелену цибулю на шпажки, залишаючи між шматочками 0,6 см. Змастити 2 ст. ложками олії, посипати сіллю та перцем, змастити частиною глазурі.
6Змастити стійку для гриля. Смажити тофу та овочеві шашлики без кришки на вогні вище середнього 8‑10 хвилин або до світло-коричневого кольору, перевертаючи та один раз змастивши залишками глазурі.
7За бажання посипати тофу та овочі рубленим арахісом та додатковою кінзою. Подавати зі сливовим соусом.
Підготовка: 1 година
Маринування: ніч
Смаження: 8 хвилин
Тофу - це низькокалорійний білок рослинного походження, виготовлений з соєвого молока, води та природного або хімічного коагулянту. Коагулянти змушують білки та олії зв'язуватися разом. Отриманий сир ущільнюється і пресується до потрібної текстури і вологості.
Для отримання кращих результатів текстури та аромату рекомендується купляти твердий або супертвердий тофу. Або спробувати заморозити весь блок тофу: заморожування витягує ще більше вологи на клітинному рівні, що дає тофу неймовірно м'ясисту текстуру. Якщо тофу заморожувався, перед зливанням його розморозити, витерти та використовувати за бажанням.