Уолтер Уиллет, Патрик Дж. Скеррет. Химия здорового питания
Yields: 2 склянки
Ingredients
Кедрові горішки - 6 ст. ложок
Горох турецький консервований - 1 банка (425 г)
Зелена цибуля нарізана - 0,5 склянки
Часник - 1‑2 зубчики
Лимон - 2‑3 ст. ложки свіжого соку
Кмин мелений - 0,5 ч. ложки
Олія оливкова - 1 ст. ложка
Сіль велика
Піта з борошна грубого помелу - 4 шт.
Directions
1Кожну піту розрізати на 8 частин.
2Покласти кедрові горішки в сковороду з антипригарним покриттям. Обсмажувати на середньому вогні 3‑4 хвилини до золотистого кольору, часто помішуючи, щоб вони не підгоріли. Зняти з вогню і остудити.
3Відкинути горох на друшляк, зібравши чверть рідини. Горох, 0,25 склянки цибулі, подрібнений часник, лимонний сік, мелений тмин, оливкову олію і велику сіль змішати в блендері до однорідної маси. Додати злиту з гороху рідину, кедрові горішки та залишки цибулі. За бажання посипати цибулею зверху.
4Подавати при кімнатній температурі з шматочками піти - так цей соус подається традиційно, але можна вмочати в нього скибочки огірка, стебла селери й інші сирі овочі.
Цей східний соус із турецького гороху зазвичай готується з великою кількістю кунжутної пасти (тахіні) й оливкової олії. Тут трохи зменшено кількість олії і додані смажені кедрові горішки та зелена цибуля, що надає страві неповторного смаку й аромату.
Соус краще готувати заздалегідь, за день до подачі на стіл. В такому випадку він настоїться і набуде пікантного смаку. І не зловживати часником!
При діабеті.Загальна кількість вуглеводів - 10 г. Еквівалентно 0,5 порції крохмалевмісних продуктів, 0,5 порції овочів і 0,5 порції жирів.
При обмеженні споживання натрію.Основне джерело натрію в цій страві - консервований горох. Щоб зменшити його кількість, зварити сушений горох самостійно або пошукати консервований без солі.
При вагітності. В 1 порції міститься 35 мкг фолієвої кислоти й 1 мг заліза.