Яблука - дуже стиглі (навіть перестиглі) або падалиця - 1 кг
Цукор - 50‑100 г
Directions
1Яблука добре вимити, дуже дрібно нарізати або розчавити у ступці.
2Масу покласти в емальовану каструлю, додати цукор з розрахунку на 1 кг яблук солодких сортів - 50 г цукру, якщо яблука кислі - 100 г цукру. Залити масу гарячою, але не киплячою водою (близько 70°C). Вода має бути вище рівня яблук на 3‑4 см. Поставити каструлю в тепле місце, але не на сонці. Перемішувати масу не рідше двох разів на день, щоб не підсихала зверху.
3Через два тижні рідину процідити через марлю, складену в 2‑3 шари, і перелити у великі банки для бродіння, так щоб до верху залишалося 5‑7 см, бо під час бродіння рідина буде підніматися. Залишити ще на два тижні.
4Готовий оцет обережно перелити в пляшки, не збовтуючи і зберігаючи осад на дні банки. Цей осад можна процідити через кілька шарів марлі і долити в пляшки.
5Пляшки добре закупорити (краще залити парафіном) і зберігати в темному місці при кімнатній температурі.