Ingredients
Борошно вищого ґатунку з високим вмістом клейковини (хлібної) - 450 г + для присипки
Дріжджі швидкодіючі - 1/4 ч. ложки (за бажанням)
Цукор дрібнокристалічний - 50 г
Сіль - 1 ч. ложка
Закваска - 250 мл
Вода тепла - 100 мл
Олія оливкова - 2 ст. ложки + для змащування
Directions
1Всипати в велику миску борошно, підмішати дріжджі (за бажанням - завдяки їм хліб набуває характерну консистенцію і смак, дріжджі додають, щоб гарантувати хороший підхід тесту, але якщо закваска дуже активна або часу для підходу тесту досить, дріжджі можна не використовувати), цукор і сіль. У центрі зробити ямку і влити закваску, воду і масло. Спочатку дерев'яною ложкою розтерти в центрі все рідкі інгредієнти, потім з боків поступово підсипати муку. Коли маса стане занадто щільною, вимішувати руками до отримання м'якого тіста.
2Перекласти тісто на робочу поверхню і добре вимішувати 10 хвилин. Змастити миску олією і знову покласти в неї тісто, перевернувши його кілька разів, щоб воно злегка покрилося олією. Накрити кухонним рушником, вкласти миску з тістом в великий чистий поліетиленовий пакет і поставити в тепле місце до збільшення тесту в обсязі вдвічі. Час, який потрібен для підйому тесту, залежить від температури навколишнього середовища і активності закваски. Чим повільніше і довше процес підходу тесту, тим воно виходить краще, тому краще поставити тісто підходити на ніч в холодильник.
3Викласти тісто з миски, вибити кулаком повітря і злегка вимісити. Сформувати з тіста круглий або довгасту буханець. На деко покласти силіконовий килимок, а на нього - буханець. Накрити харчовою плівкою і знову залишити підходити до збільшення в об'ємі вдвічі.
4Розігріти духовку до 220°С. Присипати буханку борошном і дуже гострим ножем зробити кілька косих надрізів на поверхні. Випікати хліб 30-35 хвилин до золотистого кольору. Готовність перевіряти, постукавши по основі буханця - звук буде глухим.
5Перекласти остигати на решітку.
Якщо замінити 150 г пшеничного борошна житнім, це додасть хлібу більш яскравий смак і текстуру.
ЧАС ПІДГОТОВКИ: 25 хвилин;
ЧАС ПІДХОДУ: мінімум 3 години;
ЧАС ПРИГОТУВАННЯ: 30-35 хвилин.