Хліб житньо-пшеничний
Хліб житньо-пшеничний

Хліб «Ностальгія» житньо-пшеничний на заквасці

    ,

29 Квітня, 2018

227 рецептов из хлебопечки для вашего здоровья (Еда, которая лечит)

  • Cook: 3 hrs 30 mins
  • Yields: 550 г

Ingredients

Вода - 100 мл

Сіль - 1 маленька мірна ложка

Олія - 1 маленька мірна ложка

Борошно житнє обдирне - 150  г

Борошно пшеничне - 1 склянка

Закваска - 200 г

Дріжджі - 0,5 маленької мірної ложки

Directions

ЗАКВАСКА:

1ПЕРШИЙ ДЕНЬ: Змішати воду кімнатної температури та житнє борошно у співвідношенні 1:1. Суміш поставити в тепле місце, однак температура не має бути вище 28°С. Суміш для закваски 3‑4 рази на день перемішувати.

2ДРУГИЙ ДЕНЬ: До закваски додати житнє борошно, теплу воду (щоб об'єм дорівнював тому, який був в перший день). До цього моменту з'являються перші маленькі бульбашки, запах ще не змінюється.

3ТРЕТІЙ ДЕНЬ: Починається бродіння. Знову додати воду і житнє борошно (кількість добавки можна збільшити).

4ЧЕТВЕРТИЙ ДЕНЬ: У заквасці з'являється велика кількість бульбашок, вона стає рихлою, до неї знову додати борошно та воду.

5П'ЯТИЙ ДЕНЬ: До ранку наступної доби випікати хліб з використанням 200 г закваски.

6Банку з закваскою рекомендується щільно не закривати. Зберігають закваску в холодильнику, при наступній випічці її дістати, додати воду та борошно, залишити на 1,5‑3 години. Якщо хліб готується нечасто, то закваску 1 раз на тиждень доповнити водою і борошном, настоювати близько 1 години і знову поставити в холодильник.

ХЛІБ:

1Закласти продукти в зазначеній у рецепті послідовності. Дріжджі висипати зверху на закваску (можна спробувати пекти без дріжджів, тільки на заквасці).

2Встановити програму «Дієтичний», корочка середня, час приготування 3 години 30 хвилин, включити хлібопічку. В процесі замісу стежити за тестом, за необхідності додати трохи борошна або води.

Для хлібопічки Scarlett SC-400

00:00