Ingredients
Смородина чорна - 1 кг
Цукор - 1,3 кг
Вода - 2‑3 склянки
Directions
СПОСІБ І
1Великі, вимиті й обсушені ягоди опустити в киплячий сироп, таз струсонути для рівномірного занурення ягід і залишити на 5‑6 годин.
2Потім варити до готовності за один прийом, знімаючи піну. При правильному варінні виходить м'яке, маслянисте, кисло-солодке варення, яке ніколи не зацукровується.
СПОСІБ ІІ
1Ягоди залити окропом. Верхній шар ягід має бути покритим наполовину. Довести до кипіння, витримати 2 хвилини та відкинути на друшляк (сито).
2Цукор залити водою, в якій бланшувалися ягоди, довести сироп до кипіння, опустити в нього ягоди та варити варення в один прийом до готовності.
спосіб ІІІ
1Очищену ягоду бланшувати 3‑5 хвилин в окропі, потім ягоди відкинути на друшляк.
2На воді, в якій бланшувалися ягоди, приготувати сироп (2 склянки води).
3У киплячий сироп опустити ягоди і зняти з вогню, залишити на 3‑4 години.
4Потім варення варити в два-три прийоми по 5‑7 хвилин з моменту закипання. Вистоювати між варінням по 6‑8 годин.
СПОСІБ IV - ДЛЯ СОРТІВ, ШВИДКО УТВОРЮЮТЬ ЖЕЛЕ
1Коли сироп закипить, відлити 1/3 частину, а в 2/3 покласти ягоди та варити.
2Незадовго до готовності відлитий сироп підігріти, вилити в таз з варенням, дати прокипіти та зняти з вогню. Готовність варення визначається температурою 105°C.
Чим триваліше варіння, тим більше руйнується вітамінів. Зазвичай за 1 годину варіння руйнується від 0,25 до 0,5 початкової кількості вітаміну С.