Манти (з бараниною або свининою)
пельмені, вареники, галушки мультиварка, на пару
18 Червня, 2018
Я и моя мультиварка (Кулинария. Авторская кухня)
Ingredients
ДЛЯ ТІСТА:
Борошно пшеничне вищого ґатунку - 500 г
Вода холодна - 210 мл
Яйця - 1 шт. / 60 г
Олія - 2 ст. ложки / 35 г
Сіль - 1 ч. ложка / 7 г
ДЛЯ НАЧИНКИ:
М'ясо жирне (баранина, свинина) - 400 г
Цибуля - 2 шт. середні / 240 г
Сіль - 1 ч. ложка
СПЕЦІЇ НА ВИБІР:
Перець червоний мелений
Перець чорний мелений
Кумін
Паприка
Коріандр
М'ята свіжа
Базилік
ДЛЯ ВАРІННЯ:
Олія
Перець чорний - 3-4 горошини (за бажання)
Лавровий лист - 1 шт. (за бажання)
ДЛЯ ПОДАЧІ:
Сметана
Зелень свіжа
Цибуля
Directions
ПРІСНЕ ТІСТО:
1Просіяти в миску борошно, посолити, зробити в центрі поглиблення, влити туди олію та яйця. Виделкою круговими рухами почати замішувати тісто, потім продовжити заміс рукою. Зліпити тісто в кулю та вимісити, підібравши тістом все борошно. Щоб добре вимісити туге тісто, кидати його з розмаху об стіл, з кожним ударом воно буде ставати все більш гладким.
2Загорнути шар тіста в змащену олією харчову плівку або накрити невеликою мискою та залишити відпочити на 20‑30 хвилин.
3При замішуванні тіста можна скористатися кухонним комбайном або хлібопечкою з потужним мотором. Оскільки манти будуть варитися на пару, а не у воді, тісто для них має бути м'якішим, ніж пельменне, а для шва повна герметичність не обов'язкова.
ФАРШ:
1М'ясо порубати ножем на дрібні шматочки. Цибулю нарізати якомога дрібніше. Можна припустити м'ясо та цибулю через м'ясорубку з крупною сіткою або подрібнити м'ясо в блендері, не перемелюючи повністю в фарш, а залишаючи більші шматочки. Посолити, додати спеції.
МАНТИ:
1Скачати з половини тіста джгут, нарізати його впоперек на шматочки розміром з волоський горіх. Розкачати кожен шматочок тіста в тонкий корж діаметром 10‑11 см. Під час роботи прикривати тісто, заготовки та готові манти рушником, щоб вони не завітрились.
2Покласти на кожен коржик тіста 1 ст. ложку начинки та зліпити манти: можна просто зібрати краї тіста догори та закрутити зверху.
3Або з'єднати протилежні краї тіста над начинкою і защипнути гребінцем, потім великим і вказівним пальцями з'єднати незащипані краї з одного боку і, розтягуючи тісто, з іншого.
4Якщо тісто залишилося, скачати його у ковбаску, щільно загорнути в харчову плівку та заморозити для подальшого використання. Заморозити і ті манти, які не будуть варитися негайно.
5Налити в чашу мультиварки 1 л води. Можна кинути у воду горошини чорного перцю та лавровий лист для аромату. Змастити навісний лоток-пароварку олією і розташувати манти, залишаючи між ними досить місця з урахуванням того, що вони збільшаться в розмірах. На пароварці помістяться 6‑8 шт.
6Включити програму Варка на пару на 35 хвилин з мометна закипання.
7Подавати манти одразу, гарячими, зі сметаною і свіжою зеленню або смаженою цибулею.
У Середній Азії в начинку традиційно кладуть баранину, але існують варіанти страви з яловичиною, можлива і суміш з різних видів м'яса. Домашні можна зробити і зі свининою. І обов'язково багато цибулі.