Морозиво ягідне з шоколадними шматочками
6 Вересня, 2018
Food & Home Entertaining 2016 Fabruary
- Cook: 30 mins
- Yields: 1 л
Ingredients
Вершки сіжі - 500 мл / 2 склянки
Яйця - 4 жовтки
Шоколад темний - 160 г (100 г грубо нарізаного + 60 г нарізаного розміром трохи менше горошини)
Молоко цільне - 250 мл / 1 склянка
Цукор - 120 г
Сіль морська - 1 щіпка
Варення ягідне - 125 мл / 0,5 склянки
Цукрові конуси - для подачі
М'ята свіжа (необов'язково)
Ягоди - суміш (необов'язково)
Directions
1Налити половину вершків у миску і покласти зверху сито. Відкласти.
2В іншій мисці злегка збити яєчні жовтки.
3Покласти 100 г грубо нарізаного шоколаду в третю миску.
4Нагріти половину молока в каструлі до 50°С (якщо немає термометра, це приблизно так гаряче, як ще можна утримувати палець). Залити теплим молоком 100 г нарізаного шоколаду. Відставити його на 5 хвилин, перш ніж перемішати, щоб розчинити залишки шоколаду.
5Залишки молока та вершків налити у каструлю з цукром та сіллю та нагрівати на середньому вогні, регулярно перемішуючи, доки не почне йти пара. Вбити молочну суміш у яєчні жовтки, починаючи з невеликої цівки гарячого молока та вершків (якщо вилити все одразу, яєчні жовтки перетворяться на омлет). Збивати постійно, доки усі вершки та молоко не поєднаються з жовтками, а потім вилити суміш для заварного крему назад у каструлю. Поставити на невеликий вогонь та перемішувати лопаткою, доки суміш не почне загущуватись до текстури важкого крему, близько 5 хвилин.
6Вилити суміш через сито в холодні вершки. Це допоможе зупинити заварювання крему, а також видалити будь-які шматки яєчної шкаралупи або перевареного жовтка. Перемішати чистою ложкою та змішати з сумішшю розплавленого шоколаду. Поставити в холодильник на ніч.
7Збити суміш у морожениці за інструкціями виробника. Після збивання прошарувати шматочками темного шоколаду та джемом в контейнері для заморожування, де морозиво буде зберігатися. Накрити кришкою та поставити в морозильник, доки маса не буде достатньо твердою, щоб сформувати кульки. Якщо немає морожениці, покласти суміш у миску та помістити у морозильник. Безпосередньо перед заморожуванням (суміш буде досить густою, але все ще рідкою), збити електричним міксером до гладкості та повітряності. Прошарувати шоколадом та варенням і повернути до морозильної камери до повного заморожування.
8Якщо джем дуже густий, можна перед скроплюванням зробити його рідкішим. Зняти кришку та поставити скляну банку у велику миску. Заповнити миску киплячою водою по плічка банки та залишити її на 5 хвилин, іноді помішуючи. Варення має бути текучим.
9Подавати кульки морозива в конусах або вазочках, прикрашених свіжою м'ятою та ягодами, за бажання.
Джем чудово поєднується з морозивом! Високий вміст цукру в ньому перешкоджає заморожуванню, тому виходить смачна жувальна стрічка в заморожених вершках.
Замість шоколаду, порізаного вручну, можна використовувати шоколадну стружку, але різниця в розмірах шматків є частиною шарму цього морозива.
ЧАС: 30 хвилин + ніч для охолодження + час збовтування + час замерзання