Надіванка з французького тіста
випічка українська кухня духовка
11 Жовтня, 2017
Ольга Франко. Практична кухня
Ingredients
Мука - 0,5 кг
Яйця - 1 шт.
Коньяк - 1 чарка
Сіль
Масло - 200 г
НАЧИНКА І:
Мозок
Оцет
Мука - 1 ст. ложка
Бульйон
Лимон - 0,5 шт. (сік)
Яйця - 2 жовтки
Молоко - 3 ст. ложки
Мускат
Перець
Сіль
НАЧИНКА ІІ:
Курка або індик варені або печені + потрух
Мука - 1 ст. ложка
Бульйон або підлива з печені
Гриби свіжі або мариновані
Сметана
Лимон - 0,5 шт. (сік)
Перець
Сіль
НАЧИНКА ІІІ:
Риба варена або
М’ясо
Мука - 1 ст. ложка
Юшка
Гриби мариновані
Корнішони
Гірчиця
Сметана - 1 ст. ложка або
Яйця - 2 жовтки
НАЧИНКА ІV:
Цвітна капуста
Зелений горошок
Квасоля шпарагова (спаржева)
Або
Гриби та
Цибуля
Масло
Підлива біла вершкова
Масло
Булка
Directions
1Муку замісити з яйцем, додати чарку коньяку, посолити і влити стільки води, щоб тісто можна було розкачувати. Тоді тісто охолодити, щоб ствердло, і розкачати.
2Загорнути в нього розм’якшене масло і знову розкачати. Коли тісто буде товщиною в півпальця, скласти його вчетверо, охолодити і знову розкачати (так повторити 2‑3 рази).
3З охолодженого тіста витиснути склянкою кружечки. З половини кружечків меншою формою вийняти серединки. Скласти по два кружечки разом - зверху кружечок без серединки.
4Викласти на лист, зверху змастити жовтком і пекти в гарячій духовці.
5Серединки наповнити однією з начинок. Перед подачею на стіл ще раз припекти в духовці.
НАЧИНКА І:
1Зварений в оцтовій воді мозок охолодити; запражку з муки розвести бульйоном, додати сік з лимона, жовтки, збиті з молоком - усе це підігріти, але не варити.
2Тоді додати порізаний на кубики мозок, трохи мускату, суміш поперчити, посолити до смаку, вимішати і добре зігріти у ринці (чавунній поливаній посудині), яку поставити у посуд з гарячою водою.
НАЧИНКА ІІ:
1Залишки вареної або печеної курки, індика відділити від костей, порізати на шматочки і додати порізаний потрух.
2Білу запражку з муки розвести бульйоном або підливою з печені. Додати свіжі або мариновані гриби, сметану, сік лимона.
3Все це добре вимішати, посолити і поперчити.
НАЧИНКА ІІІ:
1З вареної риби вийняти кістки, порізати її на дрібні шматочки.
2Приготувати білу запражку, розвести її юшкою, додати трохи маринованих грибів, посічених корнішонів, гірчиці. Усе це прокип’ятити, додати сметану або жовтки, розведені з водою, і підігріти.
3Цією підливою залити рибу, поперчити і добре вимішати.
4Таку ж начинку можна робити і з м’яса.
НАЧИНКА ІV:
1Зварити цвітну капусту, зелений горошок, шпарагову (спаржеву) квасолю, відцідити, порізати кубиками, вимішати з білою вершковою підливою (ссілка), начинити тісто, зверху полити маслом з тертою булкою.
2Таку ж начинку роблять з печериць або будь-яких варених грибів з додаванням підсмаженої на маслі цибулі.
Надіванки можна випікати як маленькі, так і з суцільного шматка тіста.