Овочі смажені на грилі з песто з руколи та м’яти
28 Серпня, 2018
100 Best Grilling Recipes 2016 (Better Homes and Gardens)
- Prep: 30 mins
- Cook: 15 mins
- Yields: 10 порцій
Ingredients
Рукола - 1 склянка легко ущільнена
М'ята - 0,5 склянки злегка ущільненого свіжого листя
Олія оливкова - 0,5 склянки
Кедрові горіхи підсмажені - 2 ст. ложки
Лайм - 1 ст. ложка соку
Часник - 2 зубчики
Сир пармезан подрібнений - 0,25 склянки / майже 30 г
Сіль морська велика
Перець чорний мелений
ОВОЧІ СМАЖЕНІ:
Спаржа
Картопля молода
Перець солодкий маленький
Цукіні, кабачки, патисони
Цибуля
Салат ромен
Гриби
Баклажани
Directions
КЕДРОВІ ГОРІХИ СМАЖЕНІ:
1Щоб підсмажити кедрові горіхи, розігріти духовку до 350°F (175‑180°С). Розподілити горіхи в дрібному деку. Запікати 5‑10 хвилин або до світло-коричневого кольору, уважно стежити та струсонути деко один-два рази.
ПЕСТО З РУКОЛИ ТА М'ЯТИ:
1У блендері або кухонному комбайні з'єднати руколу, листя свіжої м'яти, оливкову олію, підсмажені кедрові горіхи, сік лайму та подрібнений часник. Накрити кришкою та розмолоти до гладкості. Додати сир. Накрити кришкою та розмолоти до однорідності. Приправити за смаком грубою морською сіллю та чорним перцем.
2Перед подачею покласти ложкою песто на смажені овочі або мастити їх соусом.
СМАЖЕНІ ОВОЧІ:
СПАРЖА:
1Відірвати та викинути жорстку основу стебла.
2Покласти спаржу перпендикулярно до решіток, щоб вона не випала, або використовувати решітку-гриль. Смажити 7‑10 хвилин безпосередньо над середньо розжареним вугіллям.
МОЛОДА КАРТОПЛЯ:
1Розрізати картоплю навпіл.
2Довести воду в каструлі до кипіння. Варити картоплю на малому вогні під кришкою 10 хвилин, майже до м'якості; добре промити.
3Смажити 8‑12 хвилин безпосередньо над середньо розжареним вугіллям на решітці або використовувати решітку-гриль.
ПЕРЕЦЬ СОЛОДКИЙ МАЛЕНЬКИЙ:
1Смажити 6‑8 хвилин безпосередньо над середньо розжареним вугіллям.
ЦУКІНІ, КАБАЧКИ, ПАТИСОНИ:
1Очистити і нарізати впоперек на шматочки 1,2 см.
2Смажити 10 хвилин безпосередньо над середньо розжареним вугіллям.
ЦИБУЛЯ:
1Очистити і нарізати впоперек на шматочки 1,2 см.
2Смажити 10 хвилин безпосередньо над середньо розжареним вугіллям.
САЛАТ РОМЕН:
1Помити салат і висушити якнайкраще. Розрізати салат вздовж навпіл.
2Покласти салат розрізом вниз і смажити безпосередньо над середньо розжареним вугіллям 2‑4 хвилини або, доки не з'являться ознаки смаження.
ГРИБИ:
1Видалити стебла та очистити пластинки.
2Смажити над середньо розжареним вугіллям великі портобелло 10‑12 хвилин, гриби меншого розміру – 6‑8 хвилин; або скористатися решіткою-гриль.
БАКЛАЖАНИ:
1Відрізати верхівки. Великі баклажани порізати впоперек на кружальця 1,2 см; маленькі розрізати вдовж.
2Смажити безпосередньо над середньо розжареним вугіллям 8‑12 хвилин.
Завжди мити овочі, але чистити їх тільки за необхідності. Шкірка допомагає зафіксувати вологість і тримати частини разом.
Щоб підготувати овочі до смажння, довести в каструлі невелику кількість води до кип'ятіння. Певний час варити овочі на малому вогні під кришкою і добре промити.
Перед смаженням на грилі змастити овочі оливковою олією або розтопленим маслом, щоб запобігти прилипанню до решітки. Готувати овочі на середньому вогні протягом визначеного часу, повертаючи 1-2 рази широким металевим шпателем або щипцями, аж до м'якості з хрусткою скоринкою.
Для додаткового аромату занурити невелику купу свіжих трав в оливкову олію та використовувати її для змащування овочів після їх приготування.
РЕШІТКА-ГРИЛЬ
Решітки-гриль корисні, коли є бажання комбінувати різні овочі. Важливо не забувати про час приготування. Починати смаження з великих овочів, які готуються довше; потім покласти менші. Перед приготуванням змастити овочі олією. Смажити під кришкою, перевіряючи готовність кожні 5 хвилин.