Пиріг мигдальний (Збрізолона)

  ,     

14 Жовтня, 2016

Юлия Николаева. Главный секрет итальянской кухни от Пьемонта до Сицилии

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 6 порцій

Ingredients

Борошно пшеничне вищого ґатунку - 250 г

Борошно кукурудзяне - 150 г

Масло вершкове - 225 г

Яйця - 2 шт.

Цукор - 200 г

Мигдаль очищений - 150 г

Мигдаль неочищений - 50 г

Лимон - 1 шт.

Ванільна есенція - 1 ч. ложка (або ваніль в стручках або ванільний цукор)

Directions

1Обдати лимон окропом.

2Натерти цедру лимона. Біла частина шкірки гірчить, тому слід використовувати тільки жовту частину.

3Перемолоти мигдаль в шкірці (25 г) разом з очищеним мигдалем (75 г).

4Відокремити білки від жовтків.

5Помістити у велику миску наступні інгредієнти: кукурудзяну і пшеничну муку, залишки немеленого мигдалю, вершкове масло, цукор, ванільну есенцію, цедру одного лимона і два жовтки.

6Перемішати всі інгредієнти. За консистенцією тісто не має бути однорідним, м'яким і еластичним, воно повинно складатися з численних грудочок.

7Розігріти духовку до 180°C.

8Змастити форму для випічки вершковим маслом.

9Викласти тісто з грудочок в форму для випічки.

10Посипати зверху тісто сумішшю з перемеленого мигдалю.

11Випікати пиріг в духовці приблизно 1 годину.

12Цей пиріг подають до столу холодним.

Страва з регіону Ломбардія
Рецепт цього твердого пирога з мигдалем, який нагадує печиво, відомий з XVII століття. Його придумали селяни, які змішували лісові горіхи з борошном і салом, а потім запікали суміш в печі. Пиріг припав до смаку і місцевій знаті лише з тією відмінністю, що лісові горіхи замінили мигдалем, а сало - маслом. Ці ласощі також називають «пирогом трьох чашок», бо за класичною рецептурою тісто замішують з однакової кількості цукру, кукурудзяного і пшеничного борошна. На діалекті Мантуї слово «збрізолона» означає «кришиться». Структура цього пирога настільки хрустка і розсипчаста, що його не можна різати ножем, тому його розламують на шматочки і подають з десертними винами.

00:00