Торт пряниковий з карамельною глазур’ю
12 Серпня, 2018
Family Circle 2016 Christmas
- Prep: 1 hr 15 mins
- Cook: 35 mins
- Yields: 20 порцій
Ingredients
Молоко - 150 мл
Сироп золотий - 60 мл
Олія - 225 мл + для змащування
Борошно пшеничне - 2,5 склянки
Пекарський порошок - 3 ч. ложки
Сода (бікарбонат натрію) - 1,5 ч. ложки
Цукор коричневий - 2,5 склянки
Кориця мелена - 1,5 ч. ложки
Імбир мелений - 1,5 ч. ложки
Гвоздика мелена - 2 добрячих щіпки
Сіль дрібна - 0,5 ч. ложки
Кефір - 300 мл
Яйця - 3 шт. великих
Темний ром або додаткове молоко - 60 мл
Ванільний екстракт - 1,5 ч. ложки
Пряники - для декору
ДЛЯ КАРАМЕЛЬНОЇ ГЛАЗУРІ:
Масло солоне розм'якшене - 250 г
Сир вершковий - 250 г
Цукор коричневий - 1 склянка
Цукрова пудра - 5 склянок + додатково для підпилу
Ванільний екстракт - 2 ч. ложки
ДЛЯ ДЕКОРУ:
Кокос сушений - 50 г
Сріблястий блиск їстівний (необов'язково)
Directions
1Молоко та золотий сироп вилити в каструлю та поставити на середній вогонь. Довести до кипіння та перемішати до поєднання. Відставити для охололдження.
2Тим часом змастити олією три 20-сантиметрові роз'ємні форми та застелити дно папером для випічки (якщо форм для тортів недостатньо, є лише одна діаметром 20 см, можна розділити суміш на 3 частини та випікати бісквіти партіями). Якщо висота форми менш ніж 4 см, зробити високі бортики.
3Розігріти духовку до 180°С. Покласти у велику миску борошно, розпушувач, соду, цукор та спеції. Додати сіль та змішати сухі інгредієнти великим вінчиком до рівномірної суміші з піщаною текстурою.
4У глечику збити олію, кефір, яйця, ром або молоко та ваніль. Додати охолоджену молочну суміш, перемішати. Влити у сухі інгредієнти та збивати, доки не вийде гладке тісто.
5Ропозділити суміш поміж формами та випікати 30 хвилин або доки дерев'яна шпажка, встромлена в центр торту, не вийде чистою. Можливо, доведеться міняти торти в духовці, щоб вони випіклися рівномірно, але не робити цього впродовж принаймні 20 хвилин готування.
6Охолоджувати торти у формах 10 хвилин, потім перекласти на дротяну стійку, зняти папір для випічки та залишити до повного охолодження.
7КАРАМЕЛЬНА ГЛАЗУР: Покласти масло та вершковий сир у велику миску та збивати електричним міксером, доки маса не стане блідою та кремоподібною. Додати коричневий цукор і збивати 1 хвилину до поєднання. Додати цукрову пудру, 1 склянку за 1 раз, і ваніль, збити до поєднання. Перекласти половину глазурі в окрему миску та відкласти. Використати залишки глазурі, щоб покрити кожен шар і скласти торти один на інший. Покрити всю поверхню тонким шаром глазурі. Це називається шаром крихти - не варто хвилюватися, що на цьому етапі торт виглядає неакуратним, бо будь-яка крихта, що потрапила у глазур, буде покрита фінальним шаром. Охолоджувати торт 30 хвилин та залишки глазурі 20 хвилин (вийняти глазур з холодильника на 10 хвилин раніше торта, щоб вона трошки пом'якшала).
8Коли глазур на торті затвердіє, дістати його з холодильника та покрити торт залишками глазурі. Згладити боки за допомогою ножа, але залишити піки та провали на вершині, немов це сніг. Щедро посипати торт сушеним кокосом, просіяною цукровою пудрою та їстівним блиском (якщо використовується). Прикрасити верхівку та боки торта: встановити дерева та будинок зверху та вдавити зірки у глазур по боках, або прикрасити різними фігурками за вибором.
Підготовка: 45 хвилин +
Охолодження: 30 хвилин
Пригодування: 35 хвилин
ЗАГОТОВКА: Після охолодження бісквіти можна загорнути у пластикову упаковку та зберігати в прохолодному місці 4 дні або заморозити на 2 місяці - від цього текстура та смак будуть тільки кращими.
Можна пряники випікти, можна купити готові - вже глазуровані або покрити їх глазур'ю перед тим, прикрашати торт.