Тісто дріжджове (основний рецепт)
25 Квітня, 2018
Булочки и пирожки (Семь поварят)
- Yields: 1 кг
Ingredients
Борошно - 660 г
Вода або молоко - 265 г
Цукор - 40 г
Масло вершкове або олія - 30 г
Дріжджі - 20 г
Сіль - 10 г
Яйця - 1 шт.
Directions
БЕЗОПАРНИЙ СПОСІБ:
1Дріжджі розвести теплим молоком або водою (30°С), додати цукор, сіль, добре перемішати до розчинення, ввести яйце та всипати борошно.
2Замісити тісто, додаючи в кінці розм'якшений до густоти сметани жир або вливаючи олію. Тісто має бути однорідним, без грудок, легко відставати від рук і стінок посуду.
3Тісто злегка посипати борошном, накрити чистою тканиною і поставити в тепле місце для бродіння на 3‑4 години.
4Щоб видалити зайвий вуглекислий газ і збагатити тісто киснем, робити обминання, а потім знову дати тесту піднятися. Першу обминку зробити через 1‑1,5 години, другу - ще через 2 години.
ОПАРНИЙ СПОСІБ:
1У підігріту до 40°С воду або молоко (2/3 норми) додати розчинені у воді та проціджені дріжджі, всипати половину борошна та перемішати до однорідної маси. Поверхню опари посипати борошном, накрити тканиною і поставити в тепле місце для бродіння на 2,5‑3 години.
2Коли опара збільшиться в об'ємі в 2 рази і почне опадати, додати рідину з розчиненими сіллю і цукром, яйця, все добре перемішати, ввести решту борошна і замісити тісто. Перед закінченням замісу додати розм'якшений жир. Тісто присипати борошном, накрити тканиною і залишити для бродіння ще на 2‑2,5 години.
3За час бродіння тісто обім'яти 2‑3 рази. Тісто має збільшитися в об'ємі в 2,5 рази, при натисканні на поверхню ямка повільно вирівнюється, тісто не прилипає до рук і відстає від стінок посуду.
Безопарним способом готується тісто з малою кількістю здоби (масло, цукор, яйця) і слабкої консистенції - для смажених пиріжків, оладок, млинців тощо.
Опарний спосіб застосовують при виготовленні здобних виробів.