Хліб «Ностальгія» житньо-пшеничний на заквасці
хліб здорове харчування, хлібопічка
29 Квітня, 2018
227 рецептов из хлебопечки для вашего здоровья (Еда, которая лечит)
- Cook: 3 hrs 30 mins
- Yields: 550 г
Ingredients
Вода - 100 мл
Сіль - 1 маленька мірна ложка
Олія - 1 маленька мірна ложка
Борошно житнє обдирне - 150 г
Борошно пшеничне - 1 склянка
Закваска - 200 г
Дріжджі - 0,5 маленької мірної ложки
Directions
ЗАКВАСКА:
1ПЕРШИЙ ДЕНЬ: Змішати воду кімнатної температури та житнє борошно у співвідношенні 1:1. Суміш поставити в тепле місце, однак температура не має бути вище 28°С. Суміш для закваски 3‑4 рази на день перемішувати.
2ДРУГИЙ ДЕНЬ: До закваски додати житнє борошно, теплу воду (щоб об'єм дорівнював тому, який був в перший день). До цього моменту з'являються перші маленькі бульбашки, запах ще не змінюється.
3ТРЕТІЙ ДЕНЬ: Починається бродіння. Знову додати воду і житнє борошно (кількість добавки можна збільшити).
4ЧЕТВЕРТИЙ ДЕНЬ: У заквасці з'являється велика кількість бульбашок, вона стає рихлою, до неї знову додати борошно та воду.
5П'ЯТИЙ ДЕНЬ: До ранку наступної доби випікати хліб з використанням 200 г закваски.
6Банку з закваскою рекомендується щільно не закривати. Зберігають закваску в холодильнику, при наступній випічці її дістати, додати воду та борошно, залишити на 1,5‑3 години. Якщо хліб готується нечасто, то закваску 1 раз на тиждень доповнити водою і борошном, настоювати близько 1 години і знову поставити в холодильник.
ХЛІБ:
1Закласти продукти в зазначеній у рецепті послідовності. Дріжджі висипати зверху на закваску (можна спробувати пекти без дріжджів, тільки на заквасці).
2Встановити програму «Дієтичний», корочка середня, час приготування 3 години 30 хвилин, включити хлібопічку. В процесі замісу стежити за тестом, за необхідності додати трохи борошна або води.
Для хлібопічки Scarlett SC-400