Хачапурі по-аджарськи
випічка грузинська кухня духовка
13 Квітня, 2019
100 лучших рецептов домашней выпечки (Кулинария. 100 лучших рецептов)
Грузинская кухня (Семь поварят)
- Cook: 2 hrs 40 mins
- Yields: 4 порції / 10 порцій
Ingredients
ДЛЯ ТІСТА:
Борошно - 600 г / 1 кг
Яйця - 2 шт. / 4 шт.
Молоко - 200 мл / 2 склянки (або вода)
Дріжджі - 1 ч. ложка сухих / 30 г
Цукор - 1 ст. ложка
Сіль - 0,5 ч. ложки
Масло вершкове - 2 ст. ложки / 3‑4 ст. ложки
ДЛЯ НАЧИНКИ:
Сулугуні - 400 г / 1 кг
Яйця - 3 шт. / 10 шт.
Сіль
Перець чорний свіжомелений
Directions
ТІСТО:
1ВАРІАНТ 1: Розвести дріжджі в теплому молоці. Змішати 1 яйце, цукор, сіль і вершкове масло. Влити в суміш розведені в молоці дріжджі. Збити. Додати борошно. Вимісити тісто. Поставити в тепло на 1 годину.
2ВАРІАНТ 2: У теплій воді або молоці розчинити сіль, цукор і дріжджі. Додати яйця, просіяне борошно, розм'якшене масло, замісити тісто і залишити його для бродіння.
3Розділити готове тісто на 3 частини / 10 частин. Розкачати кожну частину у вигляді овального або круглого пласта.
4ВАРІАНТ 1: Натерти сир на крупній тертушці, додати вершкове масло та покласти на середину.
5ВАРІАНТ 2: На середину кожного покласти тертий сир.
6Розрівняти начинку по коржу, відступивши від краю на 1 см. Краї коржика загорнути догори у вигляді бортика, надаючи їй форму човника.
7ВАРІАНТ 1: Збити друге яйце та змастити ним краї коржів.
8Випікати хачапурі в духовці, розігрітій до 200-220°С, 5 хвилин, до напівготовності.
9ВАРІАНТ 1: Дістати, вбити в кожне по одному сирому яйцю. Посолити, поперчити. Поставити деко назад в духову шафу.
10ВАРІАНТ 2: В середину кожного «човника» покласти шматочок масла, влити по яйцю і знову поставити деко з хачапурі в духовку на 1‑2 хвилини.
11Дістати хачапурі, як тільки білок побіліє, загусне (жовток має залишатися трохи рідкуватим). Подавати гарячими.
12
Якщо замість сулугуні використовувати бринзу, кількість солі в тісті зменшити наполовину.
ЧАС: 2 години / 2 години 40 хвилин