1Свіжі гриби опустити в киплячу підсолену воду і варити 20‑25 хвилин. Сушені гриби попередньо замочити їх у воді, потім промити. Воду, в якій гриби замочували, процідити, залити нею гриби і варити їх до розм'якшення без додавання солі. Варені гриби нарізати скибочками, відвар процідити.
2Лук нашаткувати, злегка обсмажити на маслі. Покласти томатну пасту, обсмажувати разом 7 хвилин.
3Огірки нарізати скибочками (у великих огірків попередньо зрізати шкірку і видалити насіння), залити невеликою кількістю грибного відвару і припускати 10‑15 хвилин.
4У киплячий грибний відвар покласти припущені огірки, цибулю з томатом, гриби, каперси, сіль, перець і варити солянку на слабкому вогні 10 хвилин.
5Додати маслини і варити ще 5 хвилин.
6Подавати солянку зі сметаною, посипавши рубаною зеленню.