Кекс-троянда «Мадера»
солодка випічка духовка, святкове
13 Січня, 2019
Изысканная выпечка 2012 Летний спецвыпуск
- Prep: 20 mins
- Cook: 3 hrs 20 mins
- Yields: 16 порцій
Ingredients
ДЛЯ ТІСТА:
Масло вершкове - 300 г розм'якшеного при кімнатній температурі + 25 г розтопленого + для змащування
Борошно - 450 г + 1 ст. ложка для присипки
Розпушувач - 1 пакетик
Цукор дрібнокристалічний - 300 г
Яйця - 5 шт.
Мигдаль мелений - 100 г
Лимон - 1 шт. (цедра)
Молоко - 75‑125 мл
Рожева вода - 1 ч. ложка
ДЛЯ ГЛАЗУРІ ТА ДЕКОРУ:
Яйця - 1 білок
Троянди - кілька свіжих рожевих бутонів
Цукор дрібнокристалічний - 75 г
Цукрова пудра - 50 г
Directions
ПІДГОТОВКА ФОРМИ-ТРОЯНДИ:
1Перед випіканням силіконові форми рідко готують особливим способом, але в даному випадку в ній буде пектися кекс з ніжною структурою, і щоб не порушити на ньому гарний візерунок у вигляді пелюстків, обов'язково змастити форму зсередини розтопленим вершковим маслом, ретельно промазуючи стінки та жолобки.
2Використовуючи чашку-сито, присипати форму зсередини борошном так, щоб масло покрилося борошняним пилом. Всипати трохи борошна і постукати по формі, покрутути нею, щоб борошно рівномірно покрило стінки ємності. Поставити підготовлену форму на велике деко.
3Розігріти духовку до 160°С
ТІСТО:
1Вершкове масло має бути м'яким: вийняти його з холодильника не менш ніж за годину до випікання. Якщо часу мало, можна нарізати холодне масло шматочками та розм'якшити в мікрохвильовій печі протягом не більше ніж 10 секунд.
2У великій ємності збити масло з цукром в пишний світлий крем. Вливати частинами збиті яйця (також кімнатної температури) і продовжувати збивати, додаючи за необхідності борошно з відміряної кількості, якщо маса починає згортатися.
3Змішати борошно з меленим мигдалем і цедрою лимона, ввести в олійно-яєчну масу.
4Потроху підмішувати молоко, але не перестаратися, інакше тісто стане рідким. В кінці додати ложку рожевої води.
5Перекласти тісто у форму й акуратно розрівняти поверхню. Ставити в духовку негайно - завдяки цьому кекс збереже об'єм. Випікати 1 годину 10 хвилин, після чого перевіряти готовність кожні 5 хвилин. Кекс має гарненько піднятися і стати золотистим, а після проколювання найтовщої частині кексу спиця має залишатися чистою. Готовий виріб має бути щільним і пружинити під пальцями зовні, рівномірно пропечений всередині.
6Кекс остудити, перевернути на решітку та залиште остигати.
ТРОЯНДИ:
1Поки кекс печеться, трохи збити білок і пензликом для малювання або кулінарним пензликом змастити ним бутони троянд.
2Присипати кожен бутон невеликою кількістю цукру та залишити підсихати на підносі. Так само прикрасити кілька окремих пелюсток троянди - це не тільки красиво, але і їстівне.
3Перекласти кекс-троянду на гарне блюдо і трохи присипати просіяною цукровою пудрою, щоб виділити контури троянди. Прикрасити зацукрованими бутонами та пелюстками троянди.
4Традиційно цей кекс ароматизують лимоном і рожевою водою. Його легко нарізати скибочками, кекс смачний і з чашкою чаю, і з келихом шипучого вина.
час підготовки: 20 хвилин
час приготування: 1 година 20 хвилин
час охолодження: 2 години