Кекс-троянда «Мадера»
Кекс-троянда «Мадера»

Кекс-троянда «Мадера»

    ,

13 Січня, 2019

Изысканная выпечка 2012 Летний спецвыпуск

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 3 hrs 20 mins
  • Yields: 16 порцій

Ingredients

ДЛЯ ТІСТА:

Масло вершкове - 300 г розм'якшеного при кімнатній температурі + 25 г розтопленого + для змащування

Борошно - 450 г + 1 ст. ложка для присипки

Розпушувач - 1 пакетик

Цукор дрібнокристалічний - 300 г

Яйця - 5 шт.

Мигдаль мелений - 100 г

Лимон - 1 шт. (цедра)

Молоко - 75‑125 мл

Рожева вода - 1 ч. ложка

ДЛЯ ГЛАЗУРІ ТА ДЕКОРУ:

Яйця - 1 білок

Троянди - кілька свіжих рожевих бутонів

Цукор дрібнокристалічний - 75 г

Цукрова пудра - 50 г

Directions

ПІДГОТОВКА ФОРМИ-ТРОЯНДИ:

1Перед випіканням силіконові форми рідко готують особливим способом, але в даному випадку в ній буде пектися кекс з ніжною структурою, і щоб не порушити на ньому гарний візерунок у вигляді пелюстків, обов'язково змастити форму зсередини розтопленим вершковим маслом, ретельно промазуючи стінки та жолобки.

2Використовуючи чашку-сито, присипати форму зсередини борошном так, щоб масло покрилося борошняним пилом. Всипати трохи борошна і постукати по формі, покрутути нею, щоб борошно рівномірно покрило стінки ємності. Поставити підготовлену форму на велике деко.

Кекс-троянда «Мадера»

3Розігріти духовку до 160°С

ТІСТО:

1Вершкове масло має бути м'яким: вийняти його з холодильника не менш ніж за годину до випікання. Якщо часу мало, можна нарізати холодне масло шматочками та розм'якшити в мікрохвильовій печі протягом не більше ніж 10 секунд.

2У великій ємності збити масло з цукром в пишний світлий крем. Вливати частинами збиті яйця (також кімнатної температури) і продовжувати збивати, додаючи за необхідності борошно з відміряної кількості, якщо маса починає згортатися.

Кекс-троянда «Мадера»

3Змішати борошно з меленим мигдалем і цедрою лимона, ввести в олійно-яєчну масу.

Кекс-троянда «Мадера»

4Потроху підмішувати молоко, але не перестаратися, інакше тісто стане рідким. В кінці додати ложку рожевої води.

Кекс-троянда «Мадера»

5Перекласти тісто у форму й акуратно розрівняти поверхню. Ставити в духовку негайно - завдяки цьому кекс збереже об'єм. Випікати 1 годину 10 хвилин, після чого перевіряти готовність кожні 5 хвилин. Кекс має гарненько піднятися і стати золотистим, а після проколювання найтовщої частині кексу спиця має залишатися чистою. Готовий виріб має бути щільним і пружинити під пальцями зовні, рівномірно пропечений всередині.

Кекс-троянда «Мадера»

6Кекс остудити, перевернути на решітку та залиште остигати.

ТРОЯНДИ:

1Поки кекс печеться, трохи збити білок і пензликом для малювання або кулінарним пензликом змастити ним бутони троянд.

Кекс-троянда «Мадера»

2Присипати кожен бутон невеликою кількістю цукру та залишити підсихати на підносі. Так само прикрасити кілька окремих пелюсток троянди - це не тільки красиво, але і їстівне.

Кекс-троянда «Мадера»

3Перекласти кекс-троянду на гарне блюдо і трохи присипати просіяною цукровою пудрою, щоб виділити контури троянди. Прикрасити зацукрованими бутонами та пелюстками троянди.

Кекс-троянда «Мадера»

4Традиційно цей кекс ароматизують лимоном і рожевою водою. Його легко нарізати скибочками, кекс смачний і з чашкою чаю, і з келихом шипучого вина.

час підготовки: 20 хвилин
час приготування: 1 година 20 хвилин
час охолодження: 2 години

00:00