Пиріг яблучний святковий розсипчастий
солодка випічка духовка, святкове
23 Вересня, 2019
Яблоки (кулинария)
Ingredients
ДЛЯ ТІСТА:
Борошно - 5 склянок
Цукор - 200 г
Масло вершкове - 200 г
Яйця - 5 жовтків
Горілка - 2 чарки
ДЛЯ НАЧИНКИ:
Яблука - 10 шт. середніх
Вино біле сухе - 4 чарки
Родзинки невеликі - 200 г
Мигдаль - 200 г
Цукор - 200 г
Цукати лимонні й апельсинові - 100 г
Чай
Directions
1Жовтки ретельно розтерти з цукром до білого кольору. Додати горілку, розм'якшене масло або маргарин, всипати борошно та швидко вимішати тісто.
НАЧИНКА:
1Родзинки на 10‑20 хвилин залити гарячим чаєм.
2Яблука очистити від шкірки та серединок, нарізати шматочками та скласти в каструлю. Влити вино, додати родзинки, цукор і подрібнений солодкий мигдаль. Тушкувати яблука на слабкому вогні до м'якості.
3Всипати в начинку подрібнені цукати, все добре перемішати й охолодити.
ПИРІГ:
1Тісто розкачати нетонким пластом і вирізати з нього два кола потрібної величини (за розміром форми або сковороди).
2Перекласти один пласт тіста на дно та стінки сковороди і трохи ущільнити руками. Тісто в декількох місцях проколоти виделкою, викласти на нього добре остиглу начинку, накрити її другим шаром тіста і зліпити краї. Змастити поверхню збитим яйцем або жовтком і посипати крупним цукром.
3Випікати пиріг в нежаркій духовці близько 1 години.
4До трохи остиглого або холодного пирога окремо подати цукрову пудру та молоко.