Ingredients
Яблука кислі
Directions
1Кислі яблука розрізати навпіл і скласти в купу на 24 години або більше, щоб в них краще розвинулося бродіння.
2Після цього яблука розтерти в ступках і вичавити під пресом.
3Сік злити в діжку та залишити в ній на 24 години.
4Потім вилити у винну бочку та залишити в ній на 2 тижні. Нерідко трапляється, що внаслідок сильного бродіння сік, що наповнював бочку, трохи зменшиться в кількості, тоді бочку потрібно долити свіжим яблучним соком, який знову спричиняє сильне бродіння, що запоюігає псуванню та окисленню сидру. Під час першого бродіння безпечніше тільки трохи закупорювати бочку, давши можливість виходити газам, що утворюється при бродінні. Отвір поступово зменшувати і, нарешті, зовсім заткнути бочку втулкою. Якщо час для остаточного закупорювання буде упущено, сидр зіпсується внаслідок втрати вуглекислого газу.
5Через 2 тижні бочку закупорити, як слід, і залишити її до осені.
6Восени сидр розлити в пляшки, щільно закупорити й осмолити.
7Приготований таким способом сидр з кислих яблук літнього збору буде придатним до вживання не раніше, ніж через 6 місяців; сидр, приготований з кислуватих яблук, зібраних для зберігання на зиму, настоюється іноді протягом декількох років.
Сидр можна готувати і з грушами, додаючи їх до яблук чверть об'єму, але тоді готують сидр в кінці літа, а вибродить він у бочці не раніше травня.