Яблука мочені
22 Вересня, 2016
- Яблоки (кулинария)
- Ягоды и фрукты. Заготовки по-деревенски (Советы бабушки Агафьи / Умная усадьба)
Ingredients
Яблука
ДЛЯ ЗАЛИВКИ 1:
Вода - 10 л
Цукор - 400 г
Сіль - 25 г
Борошно житнє - 150 г
ДЛЯ ЗАЛИВКИ 2:
Вода - 10 л
Мед - 2 склянки
Сіль - 100 г
Directions
1Яблука ретельно вимити.
2Дно і стінки добре вимитого і обшпареною посуду вистелити попередньо обшпареною соломою (солома надає яблукам золотистий колір), листям вишні або чорної смородини.
3Яблука укладати рядами, плодоніжками догори. Кожні 2-3 ряди перекладати соломою або листям.
ЗАЛИВКА
1Воду довести до кипіння, додати цукор, сіль і житнє борошно.
МОЧІННЯ
1Холодним розчином залити яблука так, щоб він злегка покривав яблука.
2Посуд залишити на 10 днів при температурі 20-25°C. Щодня знімати піну і додавати розчин.
3Після цього посуд перенести в холодне місце, наприклад в льох. Тут бродіння закінчується через 25-30 днів.
Для мочіння використовують зрілі яблука осінніх, ранньозимових і зимових сортів з щільними кисло-солодкими плодами (Антонівка звичайна, Антонівка каменичка, Аніс червоний, Бабусине, осіннє смугасте, пепінка литовська тощо). Бажано брати світлі середні та дрібні яблука. Яблука мають абсолютно здоровими, без ударів. Яблука повинні добре визріти, тому після знімання плоди осінніх сортів треба витримати в теплі кілька днів, зимових сортів 2-3 тижні.
Мочити можна в дерев'яному, скляному, керамічному посуді, краще в бочках або в діжках, але можна і в скляних посудинах місткістю 10-20 л. Можна використовувати також мішки-вкладиші з харчової поліетиленової плівки.