Ingredients
Борошно пшеничне - 1,3 кг
Цукор - 250 г
Маргарин - 90 г
Дріжджі - 20 г
Вода - 500 г
Олія - 10 г
Сіль - 1 ч. ложка
Яйця - 2 шт.
Мак (за бажання)
Родзинки (за бажання)
Ванілін (за бажання)
Directions
ДРІЖДЖОВЕ ОПАРНЕ ТІСТО:
1У підігріту до 40°С воду (2/3 норми) додати розчинені у воді та проціджені дріжджі, всипати половину борошна та перемішати до однорідної маси. Поверхню опари посипати борошном, накрити тканиною і поставити в тепле місце для бродіння на 2,5‑3 години.
2Коли опара збільшиться в об'ємі в 2 рази і почне опадати, додати рідину з розчиненими сіллю і цукром, яйця (1 жовток залишити для змазування), все добре перемішати, ввести решту борошна і замісити тісто. У тісто можна додати мак, родзинки або ванілін. Перед закінченням замісу додати розм'якшений маргарин. Тісто присипати борошном, накрити тканиною і залишити для бродіння ще на 2‑2,5 години.
3За час бродіння тісто обім'яти 2‑3 рази. Тісто має збільшитися в об'ємі в 2,5 рази, при натисканні на поверхню ямка повільно вирівнюється, тісто не прилипає до рук і відстає від стінок посуду.
БУЛОЧКИ:
1Готове тісто сформувати у вигляді невеликих булочок або різних фігурок, укласти на змащене маслом деко на деякій відстані одна від одної і дати булочкам розстоятися.
2Потім змастити їх жовтком, злегка збитим з невеликою кількістю води, і випікати 10‑15 хвилин при 230°С.