Курка - 1,3‑1,4 кг залишків або курячі кусочки з кісточками
Селера - 3 стебла з листям
Морква - 2 шт.
Цибуля - 1 шт. велика
Петрушка свіжа - 4 гілочки
Лавровий лист - 2 шт.
Часник - 2 зубчики
Чебрець, шавлія або базилік сушені, подрібнені - 1 ч. ложка
Сіль - 0,25 ч. ложки
Перець чорний - 0,5 ч. ложки горошком або 0,25 ч. ложки меленого
Вода - 6 склянок
Directions
1Якщо є крила, розрізати кожне крило на суглобах, щоб вийшло три частини. Покласти курячі шматки в жаровню об'ємом 5,6 л. Додати грубо нарізані овочі, розрізаний навпіл часник, трави трави, спеції та холодну воду. Довести до кипіння; зменшити тепло та варити під кришкою 2,5 години. Вийняти курячі шматки.
2Покласти у друшляк 100% бавовняну марлю у два шари; встановити над великою мискою. Бульйон процідити, овочі викинути.
3Якщо бульйон ще гарячий, видалити жир. Або охолодити бульйон впродовж 6 годин і зняти жировий шар. За бажання, якщо курка достатньо прохолодна для обробки, видалити м'ясо з кісток, кістки викинути, курятину відкласти.
4Розкласти бульйон і курку в окремі герметичні контейнери; щільно закрити. До використання охолодити на 3 дні або заморозити до 6 місяців.