Вінчісграссі – лазанья з м’ясним соусом

      

18 Листопада, 2016

Юлия Николаева. Главный секрет итальянской кухни от Пьемонта до Сицилии

  • Yields: 6 порцій

Ingredients

Масло вершкове - 50 г

Пармезан (тертий) - 150 г

ДЛЯ ТІСТА:

Борошно з твердих сортів пшениці - 400 г

Яйця - 4 шт.

Вино біле десертне - 20 мл

Сіль - 1 щіпка

ДЛЯ М'ЯСНОГО СОУСУ:

Фарш з курячих тельбухів - 200 г

Фарш яловичий - 200 г

Фарш свинячий - 200 г

Морква - 1 шт.

Селера - 50 г

Цибуля ріпчаста - 1 шт.

Вино біле сухе - 200 мл

Томатний соус «Пассата» - 500 мл або

Томатна паста - 5 ст. ложок

Оливкова олія extra virgin - 50 мл

Мускатний горіх тертий

Перець чорний мелений

Сіль

ДЛЯ СОУСУ «БЕШАМЕЛЬ»

Масло вершкове - 50 г

Борошно пшеничне вищого ґатунку - 50 г

Молоко - 500 мл

Мускатний горіх тертий

Сіль

Directions

1Почистити цибулю і моркву. Нарізати невеликими кубиками моркву, селеру, цибулю або ж подрібнити овочі за допомогою блендера.

2Налити у велику сковороду оливкову олію, розігріти її та додати овочі. Пасерувати овочі 3-4 хвилини на середньому вогні.

3Додати фарш (свинячий, яловичий і з курячих тельбухів) і продовжити тушкувати суміш на середньому вогні ще 3 хвилини.

4Влити біле сухе вино, додати томатний соус (або розведену в 400 мл води томатну пасту), приправити суміш сіллю і спеціями.

5Накрити сковороду кришкою і готувати суміш на слабкому вогні приблизно 2 години, періодично помішуючи.

ТІСТО:

1Насипати борошно гіркою. Зробити поглиблення, в яке розбити яйця, влити десертне вино і додати дрібку солі. Перемішати всі інгредієнти виделкою.

2Замісити тісто руками. Вимішувати тісто не менше 7 хвилин.

3Зробити з тіста кулю, загорнути його в харчову плівку і залишити на 1 годину в прохолодному місці.

4Тонко розкачати тісто. Розрізати його на прямокутні пластини 20 х 15 см.

«БЕШАМЕЛЬ»:

1Розтопити в каструлі вершкове масло. Додати цівкою борошно, безперервно помішуючи. У результаті має вийти жовта кремоподібна суміш.

2Влити, безперервно помішуючи, тепле молоко. Довести суміш до кипіння на середньому вогні, періодично помішуючи.

3Додати тертий мускатний горіх, дрібку солі і продовжити готувати соус на слабкому вогні ще приблизно 10 хвилин до загустіння.

ВІНЧІСГРАССІ:

1Закип'ятити в каструлі 2 л води.

2Опустити пластинки тіста (по 2 шт. за 1 раз) в киплячу воду на 1 хвилину.

3Розігріти духовку до 180°С.

4Змастити вершковим маслом форму для випічки з глибоким бортом.

5Викласти один шар пластин з тіста, потім шар начинки, соус «Бешамель», трохи тертого пармезану, далі знову шар пластин і так далі, поки не підійдете до країв форми.

6Намазати верхню пластину вінчісграссі м'ясним соусом, додати трохи соусу «Бешамель», а потім рясно посипати тертим пармезаном.

7Поставити форму в духовку приблизно на 30 хвилин до утворення золотистої сирної скоринки.

Страва з провінції Марке

Можна використовувати і вже готову яєчну пасту для лазаньї, однак варто замісити тісто своїми руками, тим більше що для приготування вінчісграссі потрібне особливе тісто - з додаванням десертного вина.

00:00