Уолтер Уиллет, Патрик Дж. Скеррет. Химия здорового питания
Yields: 4 порції
Ingredients
Груші - 4 великі
Вино сухе біле - 1 склянка
Вода - 1/2 склянки
Сік виноградний світлий - 1/2 склянки
Мед - 1 ст. ложка
Ванілін - 1 ст. ложка
Кардамон - 1 стручок або 1/8 ч. ложки меленого
Гвоздика - 2 квітки
Мускатний горіх мелений - 1 щіпка
ПОСИПКА
Мигдальна стружка - 2 ст. ложки
Фісташки - 2 ст. ложки
Directions
1Стиглі, але досить тверді груші очистити від шкірки і серцевини, трохи зрізати нижню частину груш, щоб вони стояли рівно.
2Змішати всі інгредієнти в невеликій каструльці і довести до кипіння. Занурити туди груші, зменшити вогонь і тримати під кришкою 12-15 хвилин до розм'якшення. Дістати груші шумівкою. Знов збільшити вогонь, довести до кипіння і варити 10-15 хвилин, щоб вийшов сироп. Процідити його через марлю в миску або стакан. Накрити кришкою і остудити.
3ПОСИПКА: фісташки обсмажити і подрібнити в блендері або дрібно порубати ножем.
4Розрізати груші навпіл, кожну половину нарізати уздовж на 5 скибочок, залишивши верхівку цілою. Розкласти по 2 половинки груші на десертні тарілки і розгорнути скибочки віялом. Полити кожну грушу 1/4 склянки сиропу і посипати 1 ч. ложкою горіхів.
Кардамон - це приправа, яка часто використовується для приготування десертів в Індії. Він надає грушевому сиропу унікальний присмак, але при бажанні можна його не додавати.
1 порція десерту майже повністю забезпечує добову потребу у вітаміні С і містить велику кількість вітаміну Е.
ПРИ ДІАБЕТІ. Загальна кількість вуглеводів - 42 г. Відповідає 2 порціям фруктів і 1 порції жирів.
ПРИ ОБМЕЖЕННІ СПОЖИВАННЯ НАТРІЮ. В 1 порції міститься 360 мг калію.
ПРИ ВАГІТНОСТІ. Більша частина алкоголю випаровується, коли груші варяться. Але можна взагалі не додавати вино і замінити його виноградним соком, щоб десерт не містив спирту.