1Взяти колотий цукор і потерти їм цедру лимонів і апельсинів.
2Вичавити сік з лимонів і апельсинів.
3З чорносливу та фініків вийняти кісточки.
4Укласти чорнослив, фініки і кишмиш на дно посуду, в якій готують паленку. Додати корицю, гвоздику, лимонний і апельсиновий сік, гаряче червоне напівсолодке вино, коньяк і ром. Зверху покласти металеву решітку, за розміром трохи більшого за діаметр посуду, а на решітку - колотий цукор.
5Цукор полити спиртом і підпалити. Коли спирт прогорить, а розплавлений цукор стече крізь ґрати вниз, додати гарячий міцний чай і дати паленці настоятися 15-20 хвилин, періодично помішуючи до повного розчинення цукру.
6Потім паленку розлити по чашках для гарячого пуншу.
Паленка (жжёнка) - улюблений напій О.С. Пушкіна. Він був постійно прописаний в кулінарній книзі предків поета.
Готують паленку, як правило, за столом в гарному термостійкому посуді.