Панцанелла – овочевий салат з хлібом
салати італійська кухня з черствого хлібу
18 Січня, 2017
Юлия Николаева. Главный секрет итальянской кухни от Пьемонта до Сицилии
- Yields: 4 порції
Ingredients
Помідори - 300 г
Маслини, консервовані у власному соку без кісточок - 200 г
Цибуля фіолетова - 1 шт.
Базилік - 10 листочків
Хліб білий черствий (краще використовувати хліб з твердих сортів пшениці) - 300 г
Оцет винний - 80 мл
Олія оливкова extra virgin - 80 мл
Перець чорний свіжозмелений
Сіль
Directions
1Почистити цибулю і нашаткувати її кільцями.
2Замочити цибулю в мисці разом з невеликою кількістю води і 1 ст. ложкою винного оцту. Через 2 години злити рідину.
3Розрізати оливки на кілька частин. Нарізати помідори невеликими шматочками.
4Нарізати хліб великими шматками і змочити в невеликій кількості маринаду, що складається з 1 ст. ложки винного оцту і води. Хліб має стати м'яким, але не дуже в'ялим.
5Нарізати дрібно листочки базиліка.
6Помістити в салатницю помідори, оливки, цибулю, хліб, рубані листя базиліка, посолити,
7поперчити і перемішати.
8Заправити салат оливковою олією і залишками винного оцту.
Страва з регіону Тоскана
Секрет цього салату полягає в свіжості овочів і черствості тосканського хліба. Адже рецепт «Панцанелла» з'явився в бідних сім'ях Тоскани, які не викидали черствий хліб, а використовували його для приготування різних страв. Зі свіжого білого хліба, виготовленого з тіста з додаванням молока, не вийде справжній смак «Панцанелли». Найбільш наближеним варіантом до прісного тосканського хлібу є чабатта (чіабатта).