Тісто дріжджове (основний рецепт)

  

25 Квітня, 2018

Булочки и пирожки (Семь поварят)

  • Yields: 1 кг

Ingredients

Борошно - 660 г

Вода або молоко - 265 г

Цукор - 40 г

Масло вершкове або олія - 30 г

Дріжджі - 20 г

Сіль - 10 г

Яйця - 1 шт.

Directions

БЕЗОПАРНИЙ СПОСІБ:

1Дріжджі розвести теплим молоком або водою (30°С), додати цукор, сіль, добре перемішати до розчинення, ввести яйце та всипати борошно.

2Замісити тісто, додаючи в кінці розм'якшений до густоти сметани жир або вливаючи олію. Тісто має бути однорідним, без грудок, легко відставати від рук і стінок посуду.

3Тісто злегка посипати борошном, накрити чистою тканиною і поставити в тепле місце для бродіння на 3‑4 години.

4Щоб видалити зайвий вуглекислий газ і збагатити тісто киснем, робити обминання, а потім знову дати тесту піднятися. Першу обминку зробити через 1‑1,5 години, другу - ще через 2 години.

ОПАРНИЙ СПОСІБ:

1У підігріту до 40°С воду або молоко (2/3 норми) додати розчинені у воді та проціджені дріжджі, всипати половину борошна та перемішати до однорідної маси. Поверхню опари посипати борошном, накрити тканиною і поставити в тепле місце для бродіння на 2,5‑3 години.

2Коли опара збільшиться в об'ємі в 2 рази і почне опадати, додати рідину з розчиненими сіллю і цукром, яйця, все добре перемішати, ввести решту борошна і замісити тісто. Перед закінченням замісу додати розм'якшений жир. Тісто присипати борошном, накрити тканиною і залишити для бродіння ще на 2‑2,5 години.

3За час бродіння тісто обім'яти 2‑3 рази. Тісто має збільшитися в об'ємі в 2,5 рази, при натисканні на поверхню ямка повільно вирівнюється, тісто не прилипає до рук і відстає від стінок посуду.

Безопарним способом готується тісто з малою кількістю здоби (масло, цукор, яйця) і слабкої консистенції - для смажених пиріжків, оладок, млинців тощо.

Опарний спосіб застосовують при виготовленні здобних виробів.

00:00