Шавля з часниковим соусом
каші та круп'яні страви, страви з м'яса узбецька кухня лікувальне харчування
5 Листопада, 2017
172 рецепта лучших блюд без глютена (Еда, которая лечит)
Ingredients
М'ясо - 500 г
Рис - 800 г
Морква - 4 шт. середні
Цибуля - 3 шт. середні
Нут або хумус або горох
Сіль
Перець червоний солодкий - 1 ч. ложка
Приправи для плову без глютену
Олія соняшникова - 250‑300 мл
Часник
Зіра - дрібка
Directions
1Залити нут або хумус окропом, залишити на кілька годин (наприклад, на ніч), щоб він розбухнув.
2Горох замочити в гарячій воді мінімум на 2 години.
3Рис промити, залити його теплою трохи підсоленою водою.
4Порізати м'ясо на невеликі шматки, нарізати моркву та цибулю дрібними кубиками, очистити часник і вичавити в піалу.
5Добре розігріти казан і додати туди 150‑200 мл соняшникової олії, обсмажити м'ясо й одразу додати цибулю з морквою. Перемішати й обсмажувати 15‑20 хвилин, після того як морква, цибуля і м'ясо обсмажаться.
6Додати воду, щоб вона закрила цибулю і м'ясо приблизно на 3‑4 см. Додати в казан розбухлий горох, все ретельно перемішати, закрити кришкою і варити 40 хвилин на повільному вогні. Горох має стати м'яким.
7Після 40 хвилин додати спеції без глютену, червоний солодкий перець. Досолити зірвак, щоб він здавався пересоленим. Засипати рис, знову все добре перемішати, закрити кришкою на 6 хвилин, відкрити, знову добре перемішати, щоб рис варився рівномірно. Якщо вода ще залишилася, то казан закрити кришкою і залишити ще на 5 хвилин.
8Як тільки рис буде готовий, його зібрати у гірку, в ній зробити ямку, засипати зверху дрібкою зіри. Казан закрити кришкою, укутати рушником і вимкнути вогонь. Залишити шавлю доходити ще на 20 хвилин.
9ЧАСНИКОВИЙ СОУС: У маленькому казанку розігріти 100 г рослинної олії до стану, коли піде димок, в олію додати підготовлений раніше часник, обсмажувати його 1‑2 хвилини. Закрити кришкою і вимкнути вогонь.
10Викласти шавлю на блюдо, поливши її соусом, добре перемішати.
Страва, схожа на плов, але з іншим співвідношенням компонентів
Дієта безглютенова