Танзанійська (занзібарська) кухня

Національні страви Танзанії вражають своєю незвичністю, чудовим смаком і різноманітністю, вони одні з найсмачніших в світі! Крім того, що страви Танзанії мають свій неповторний і вишуканий смак, вони ще й відрізняються оригінальним оформленням.

Танзанійська кухня традиційна для Східної Африки. Їжа не відрізняється вишуканістю, але ситна і смачна. Основу національної кухні складають м’ясні страви і морепродукти.
Сформувавшись під впливом традицій і культури Індії, Аравії, Європи, чиї торгові шляхи проходили через Зімбабве, вона ввібрала краще від них. Основу занзібарської кухні складають різноманітні дари моря – лобстери, кальмари, восьминоги, креветки, краби, уся риба, приправлені щедро спеціями.
Не менш популярна і м’ясна кухня. Більшість страв виготовляється з різних видів м’яса диких тварин і птахів.
Особливою популярністю користуються біфштекс з м’яса буйвола, печеня з страуса, тушковане м’ясо слона, філе антилопи, качка, тушкована в кокосовому молоці, а також страви зі свинини і яловичини. М’ясо подається з гарніром угалі, густою кашею з різних зернових – розсипчастою або скрученою в кульки й обсмаженою.
Серед традиційних м’ясних страв – смажена дичина в тісті, курячий суп-пюре з горошком, телятина з овочами, ковбаски з різних видів м’яса, які смажаться на відкритому вогні.
Бобовий суп на кокосовому молоці є повсякденним національним блюдом.
Популярні в Танзанії і зелені банани – їх смажать і тушкують, використовують для приготування соусів. Банани абсолютно не солодкі і на смак нагадують картоплю, тому добре поєднуються з м’ясом.
До обіду пропонуються також національні коржі на-ан, а на острові Занзібар – чапати та млинці самоса.
М’ясо кози в Танзанії є одним з найдешевших, проте козел, засмажений цілком, вважається центральним блюдом багатого святкового столу і головною весільною стравою.
Найсмачніша страва – пряний рис пілау (pilau). Відмінна добавка до пілау – салат з цибулі. Цибулю маринують соком лайма, приправляють перцем чилі та невеликою кількістю цукру.
Один з найпопулярніших місцевих напоївконьягі, який виготовляється з папайї і за смаком трохи нагадує джин. Танзанійське пиво дуже смачне і дешеве.
Чай і каву щедро присмачують прянощами – імбиром і корицею, цукор додають теж не простий, а просочений апельсиновим соком.
Основні солодощі Танзанії – це пампушки, кавово-мигдальний десерт халу та тістечка з банановим кремом.