Дієта при гломерулонефриті

Гломерулонефрит – це запалення клубочків нирок. Воно може статися в результаті запального процесу в організмі, через алергію, при зниженому імунітеті. Він може супроводжувати інші захворювання. Гломерулонефритом частіше хворіють люди молодого віку (до 40 років), а з дітей – підлітки.

Дієта при гломерулонефриті має дотримуватися неухильно:

  • дотримуватися принципу 4-разового харчування: сніданок, обід, вечеря і на вибір полуденок або другий сніданок;
  • перерви між прийомами їжі мають бути не більше 4-5 годин, остання трапеза не менше ніж за 2 години до сну;
  • не допускається переїдання, на вечерю даються легкі продукти (молоко, соки, фрукти, кисломолочні продукти);
  • обмеження солі – це сприяє затримці в організмі кальцію, який має протизапальну дію і знижує алергічну налаштованість в організмі;
  • крім білка і солі при гломерулонефриті обмежують рідини, ефірні олії та спеції.

Забороняються:

  • мінеральна вода (особливо – багата солями натрію),
  • чорний хліб,
  • вироби з борошна з вмістом солі,
  • м’ясні, рибні, грибні, молочні і бобові супи,
  • м’ясо- і рибопродукти (ковбаси, консерви ит. д.)
  • м’ясний, рибний і грибний соуси,
  • сир,
  • бобові, шпинат, щавель, гриби, редька, часник,
  • гірчиця, перець, хрін,
  • все солоне, мариноване, квашене і копчене,
  • шоколад, какао, натуральна кава,
  • молочні киселі, морозиво.

Дозволяються:

  • пшеничний несвіжий хліб без солі (вчорашньої випічки),
  • вегетаріанські супи з овочами, крупами і макаронами,
  • нежирні сорти риби (відвареної або запеченої),
  • овочі та фрукти,
  • каші,
  • молоко і кисломолочні продукти, сир та фруктові солодкі підливи,
  • м’ясо та птиця нежирних сортів вирішуються не раніше, ніж через два тижні після початку лікування,
  • половинка круто звареного яйця в день,
  • слабкий чай, соки (крім абрикосового, персикового, виноградного черешневого, бананового).

Такої дієти дотримуються до зникнення основних симптомів хвороби.
Перші три тижні хвороби дієта дуже сувора. Білків в день допускається лише 20 г, з них тваринного походження тільки половина, 80 г жирів, 350 г вуглеводів (до повільним вуглеводів відносяться макарони і картоплю), рідини всього 300-400 мл на добу. Їжу готують без солі, а для поліпшення смаку їжі рекомендується надавати їй кислуватий або солодкий смак за рахунок фруктових соків, меду, варення. Через 3 тижні в блюда дозволяється додавати 3-5 г солі.
Після виписки зі стаціонару хворий має ще приблизно рік дотримуватися дієти, що щадить нирки (виключаються продукти, що містять багато солі, маринади, алкогольні напої, копченості тощо)
При цьому захворюванні мінеральні води можна вживати не раніше, ніж через півроку після загострення. При відсутності ниркової недостатності рекомендують слабогідрокарбонатні магнієво-кальцієві води, які треба пити теплими (+30-32°C), під наглядом лікаря.
Якщо лікар дозволив вживати сіль, то досолювати страви краще вже в тарілці і по мінімуму.