Дієта при захворюваннях хребта

Харчування при хворобах хребта має здійснюватися дрібно – 6 разів на день маленькими порціями кожні 3-4 години. Останній прийом їжі має складатися, наприклад, з 1 склянки кислого молока (кефіру), 1 яблука (або жмені чорносливу).

Обмежити:

  • виноград і продукти з нього: вино, сік;
  • м’ясний бульйон;
  • щавель;
  • здобу;
  • сіль (перемелені бурі водорості можуть бути чудовим замінником солі. Ароматні трави підсилюють природний смак);
    будь-які зерна, що пройшли промислову обробку, і продукти з них: білий хліб, торти, булочки, макарони, вівсяні або багатозернові пластівці, білий оброблений рис;
  • продукти тривалого зберігання: консерви, маринади, що містять нітрати, глутамат, кухонну сіль, оцет;
  • рафінований цукор і продукти, які його містять: морозиво, лимонад, соки тривалого зберігання, мармелад, варення, тістечка, печиво або вафлі. Цукор після очищення сприяє виведенню з кісток кальцію, фосфору, магнію та марганцю, роблячи їх слабкими, пористими, крихкими. З солодкого можна вживати цукор-сирець, жовтий цукор, фініковий цукор, мед, кленовий сироп і неочищену патоку;
  • гідрогенізовані жири, маргарин, насичені жирні кислоти (вершкове масло, тваринні жири). Жирна їжа порушує обмін речовин, і хребет в результаті не отримує потрібних для кісток і сполучної тканини поживних речовин. Шкідливий холестерин сприяє виникненню атеросклерозу, відкладається в судинах і в дисках хребта;
  • смажені продукти, особливо жирні, копчену та солону рибу, копчене м’ясо, жирну вирізку, м’ясо з ребер, язик, качку, гуску; м’ясні продукти промислового виробництва: окіст і шинку, копчені ковбаси, сосиски, солонину та консервоване м’ясо;
  • каву – кофеїн сприяє виведенню кальцію з сечею. Ймовірність остеопорозу у людей, які випивають більше 2 чашок кави щодня, підвищується на 35%;
  • алкоголь – порушує роботу клітин, з яких сформовані кістки, що прискорює їх руйнування: чим більше алкоголю, тим тонше стають кістки. Щоб не розвивався остеопороз, випивати не більше 1 склянки вина або пива або 30 мл лікеру не частіше 2 разів на тиждень. Якщо ж захворювання хребта прогресує, то алкоголь виключити повністю.

Мають бути присутніми:

  • овочі у вигляді салатів або вінегретів: з огірків, помідорів, моркви, редиски, дайкону, пекінської капусти, білокачанної капусти, редьки, моркви, буряка, селери, кропу, цибулі та петрушки тощо. Для сніданку краще віддати перевагу одному зеленому та одному жовтому овочу. Як приправи для салатів використовувати пісне масло, лимон, натуральний оцет і розмелені сухі трави. В основі овочевого салату має бути сира капуста;
  • фрукти та ягоди (з ягід особливо корисна обліпиха);
  • відварне нежирне м’ясо (кролик, нежирна яловичина, нежирна курка без шкірки). М’ясо та субпродукти рекомендується приймати в їжу не більше трьох разів на тиждень;
  • хліб із борошна грубого помелу. Вживати його потрібно дуже обережно, якщо є проблеми з шлунково-кишковим трактом. В цьому випадку тим, хто хоче скинути вагу, краще зовсім від хліба відмовитися або приймати в їжу добре підсушений хліб. Для тих, хто веде малорухливий спосіб життя, досить двох скибочок на день. Якщо людина займається фізичною працею, то обмежень у хлібі немає.

Бажано, щоб 3/5 від обсягу всіх споживаних продуктів становили фрукти й овочі в сирому або напівсирому вигляді. Свіжі та сухі фрукти можуть бути використані в меню самостійно, як десерт або як добавка до інших страв. Кращий варіант – приймати їх на сніданок і їсти протягом дня між їжею. Якщо немає свіжих, можна їсти фрукти, висушені на сонці, попередньо вимочивши їх в дистильованій воді протягом ночі. Овочі не слід піддавати тривалому готуванню. Дуже добре готувати овочі на пару або в скороварці.

Найбільш корисні продукти

Каші, плови з коричневого рису та цільного зерна

Вуглеводи, які містяться в зернових, необхідні для підтримки енергетичного рівня. При цьому калорійність 100 г відвареного рису менше, ніж калорійність картоплі або макаронів. Крім того, в коричневому рисі та кашах із зерна багато клітковини, що допомагає знизити ймовірність різних захворювань, в тому числі і хребта.

Курячі яйця

Яйця можна вживати 4-6 разів на тиждень. Нерідко вважається, що яйця сприяють підвищенню рівня холестерину в крові та розвитку атеросклерозу. Але сьогодні дієтологи стверджують, що вживання навіть 1-2 яєць на день не підвищує рівень холестерину.
Крім користі для хребта, курячі яйця запобігають утворенню тромбів, а тому знижують ризик інфаркту та інсульту; захищають від катаракти; вживання 6 яєць на тиждень на 44% знижує ризик розвитку раку молочної залози.

Шпинат

Має більше поживних речовин, ніж будь-який інший продукт. Це джерело заліза, вітамінів C, A і K і антиоксидантів, які захищають від остеопорозу (крім того, запобігає інфаркту та інсульту, раку прямої кишки й артритам).

Куряче м’ясо

Краще вживати курячі грудки без шкірки, тоді цей продукт вважається дієтичним. М’ясо курки багате білками, в ньому містяться селен (запобігає раку) та вітаміни групи В.

М’ясо кролика

Незамінний в дієтичному харчуванні продукт, бо містить дуже мало жиру і солей натрію. За вітамінним і мінеральним складом м’ясо кролика значно перевершує яловичину, баранину та свинину.

М’ясо лосося

Багате жирами групи омега-3. Вони знижують рівень холестерину, захищають хребет. Ідеальний варіант – їсти свіжу (або консервовану) лососину не рідше трьох разів на тиждень.