Дієта при нирковій недостатності

Лікувальне харчування при гострій нирковій недостатності

Мета: попереджати розпад білків тканин організму.
Основний принцип: максимальне щадіння нирок і виправлення порушень обміну речовин.

При гострій нирковій недостатності різко обмежують білок, до 20 г на добу, а калорійність забезпечують за рахунок вуглеводів і жирів.

Джерелами є:

  • тваринного білка – молоко, вершки, кисломолочні напої, сметана, яйця;
  • вуглеводів – овочі, фрукти, ягоди, цукор, мед, саго, рис;
  • жирів – вершкове масло та олія.

Залежно від стану хворого рідини дають від 400-500 мл на добу і вище (якщо є блювання, пронос та інші чинники втрати рідини). Хворому дають воду, слабкий чай з лимоном, розведені водою соки, кефір тощо. Недостатнє або надмірне споживання рідини може посилити порушення функції нирок.
Обмежують продукти, що містять багато калію і магнію, а при наявності олиго- або анурії (малого виділення або відсутності сечі) – і натрію. Тому овочі та плоди використовують в основному після варіння, зливаючи відвар.
У період відновлення діурезу (3-4 тижні) виділення сечі може перевищувати 2 л на добу (поліурія), що веде до збіднення організму рідиною і мінеральними речовинами (виводяться калій, натрій тощо). Тому хворому дозволяється підвищене споживання рідини у вигляді чаю з лимоном, нерозбавлених соків, відвару шипшини або сухофруктів тощо. В раціон поступово вводять поварену сіль, а вміст білка в ньому збільшують спочатку до 40 г, а потім до фізіологічної норми (1 г на 1 кг ваги тіла).
Харчування в цей період будується на основі дієти №7Б, а в подальшому – дієти №7, яку слід дотримуватися в період тривалого (від 3 до 12 місяців) одужання. При легкому перебігу ГНН можна одразу використовувати дієту №7Б з обмеженням в ній калію.

Лікувальне харчування при хронічній нирковій недостатності

Головні принципи: різна ступінь обмеження білка в залежності від вираженості захворювання, забезпечення організму жирами і вуглеводами, регуляція вживання солі та рідини.

Меню складається в межах столу №7. У денний раціон включаються: м’ясо (100-120 г), сирні страви, круп’яні страви, каші манна, рисова, гречана, перлова. Особливо підходять через незначний вміст білка і одночасно високої енергетичної цінності страви з картоплі (оладки, котлети, бабки, смажена картопля, картопляне пюре тощо), салати зі сметаною, вінегрети із значною кількістю (50-100 г) олії. Чай або каву можна окислити лимоном, класти 2-3 ложки цукру на склянку, рекомендується вживати мед, варення, джем. Таким чином, основний склад їжі – це вуглеводи і жири (за винятком тугоплавких – баранячого, свинячого, яловичого) і дозовано – білки. Підрахунок добової кількості білка в дієті є обов’язковим.
Обов’язково включають у харчування фрукти і соки, бо людині потрібні вітаміни, до того ж там багато легких вуглеводів.
Всі страви готують без солі. Однак на ранніх стадіях ХНН можна злегка досолювати готові страви на столі з розрахунку не більше 5-6 г солі на добу під контролем тиску та можливості утворення набряків.
М’ясо (нежирну яловичину, телятину, курку, індичку, кролика) та рибу використовують у вареному вигляді або з наступним підсмажуванням. При цьому забороняються екстрактивні речовини, які подразнюють тканини нирок, тобто жодні бульйони (крім овочевих) не використовуються.
Супи рекомендуються вегетаріанські з різними крупами і овочами, фруктові, а також борщі, бурякові супи, щі зі свіжих овочів із зеленню і корінням.
З овочів застосовують картоплю, буряк, моркву, цвітну капусту, листовий салат, помідори, свіжі огірки, зелену цибулю, кріп, петрушку.
Яйця в чистому вигляді вживають у вигляді білкового омлету (не більше одного в день).
Корисні фрукти та ягоди в сирому і вареному (компоти) вигляді, солодощі: мед, цукор, варення, цукерки, за рекомендацією лікаря – курага та урюк.

Лікувальне харчування в початковій фазі хронічної ниркової недостатності

Призначення малобілковї дієти з обмеженням натрію (кухонної солі).
При хронічній нирковій недостатності апетит зазвичай зменшується, а смак може спотворитися, це слід мати на увазі, готуючи страви. Тим більше, що солити страви можна. Для поліпшення смаку використовують кислі та кисло-солодкі соуси, харчові кислоти (лимонну, оцет), прянощі, пряні овочі. Можна обмежено використовувати ріпчасту цибулю.
У початковій стадії хронічної ниркової недостатності в дієті кількість білка обмежують незначно (до 70 г, або 1 г білка на 1 кг маси тіла). Рекомендується вживати переважно білки рослинного походження, які містяться в хлібі, овочах, фруктах, горіхах.
Кількість рідини на ранніх стадіях ХНН також особливо не обмежують. Однак вона не має перевищувати кількість сечі, виділеної за попередню добу, більше ніж на 500 мл. Крім супів можна вживати розведені овочеві та фруктові соки або гідрокарбонатні мінеральні води (Боржомі, Лужанська № 1).
Один раз на тиждень доцільно проводити розвантажувальний день (гарбузовий, кавуновий, картопляний, яблучний).

Лікувальне харчування при вираженій стадії хронічної ниркової недостатності

Кількість білка різко обмежують (до 20-40 г на добу). Основну частину білків (70-75%) мають складати білки тваринного походження (молоко, яйця, м’ясо, риба) для забезпечення організму незамінними амінокислотами.
Слід пам’ятати, що малобілкова дієта послаблює навантаження на хворі нирки, але тільки за умови високої калорійності дієти, оскільки при нестачі калорій обмін речовин змінюється! Починають «згорати» не тільки власні жири, але і білки, рівень сечовини при цьому зростає і сенс малобелковой дієти зводиться нанівець. Тому хворий з хронічною нирковою недостатністю має отримувати з їжею не менше 2500-3000 ккал, вживаючи при цьому не більше 25-30 г білка.

Заборонені продукти та напої, які подразнюють нирки:

  • міцна кава, чай, какао, шоколад,
  • гострі та солоні закуски,
  • м’ясні бульйони, рибні та грибні відвари,
  • алкоголь.

Кількість прийомів їжі – 5-6 разів на день.

Лікувальне харчування при вираженій стадії хронічної ниркової недостатності при гемодіалізі

Вживання білків має становити 0,75-1 г білків на 1 кг маси тіла на добу. При збільшенні часу гемодіалізу до 30 годин на тиждень кількість білків збільшують до 1,2 г на 1 кг маси тіла.
Їжу готують без солі. Якщо артеріальний тиск невисокий, відсутні набряки, хворому видають 2-3 г солі, щоб він міг за бажанням досолювати їжу. Через повторний гемодіаліз може збільшитися в організмі кількість калію, кальцію і фосфору, тому в такому випадку обмежують вживання овочів і фруктів, а також молочних продуктів, бобових, капусти і грибів. Абрикоси, родзинки, чорнослив, банани, сухофрукти, виключають з дієти повністю.
Кількість рідини обмежують до 700-800 мл на добу. Дозволяється випивати невелику кількість фруктових соків (лимонний, яблучний, вишневий, томатний).
М’ясо та рибу після відварювання можна підсмажити, щоб надати смаку. До страв додають спеції і прянощі, які не дратують нирки: кріп, лавровий лист, корицю, гвоздику, духмяний перець, петрушку, ванілін. Заборонені приправи-подразники: хрін, часник, редька, гірчиця.
Їжу приймають 6 разів на день, невеликими порціями.
Крім згаданих продуктів обмежується також чорна смородина, диня, персики, ревінь, селера, цикорій. Забороняють гострі і солоні страви, м’ясні бульйони, рибні та грибні відвари, закусочні консерви, ковбаси, копчення, шоколад.