Дієта при уратних каменях

Слід сильно обмежити частку тваринних білків в раціоні, легкозасвоювані вуглеводи (солодощі), а також насичені жирні кислоти (тваринні жири).

Виключити:

  • печінку, нирки, мізки, легені, м’ясо молодих тварин, курчата, дичину,
  • м’ясні, грибні та рибні бульйони,
  • ковбасні вироби,
  • оселедець,
  • рибні та м’ясні консерви, копченості,
  • гострі сири,
  • з овочів і фруктів: бобові (квасоля, горох, боби), інжир, малина, брусниця, шпинат, щавель, салат, ревінь, хрін, гірчиця, чорний перець,
  • кава, какао, міцний чай,
  • будь-який алкоголь (виключається повністю)

Обмежити:

  • баклажани, редис, цвітну капусту, спаржу,
  • гриби,
  • ракоподібні,
  • ікру
  • рибу (балтійський оселедець, сардини тощо) – допустима велика риба,
  • сіль (сіль використовують у звичайній добовій нормі)

У невеликих кількостях в раціоні можуть бути присутніми яйця, борошняно-круп’яні страви, нежирні сорти риби, яловичина, баранина.
Рибу і м’ясні страви слід вживати в їжу у відвареному вигляді, не частіше 2-3 разів на тиждень. Одна порція має бути не більше 250 г. Припустимо 1 яйце в день.

Без обмежень можна вживати:

  • молочні, вегетаріанські та фруктові супи,
  • молоко та молочні продукти;
  • зернові (хліб будь-який, каші, висівки),
  • більшість овочів (картопля, морква, капуста, огірки, помідори, гарбуз, цибуля, буряк, селера), горіхи, кавуни, дині, ягоди та фрукти,
  • олію та вершкове масло,
  • соуси томатний, молочний, сметанний, лимонну кислоту,
  • зелень петрушки та кропу, спеції.

Необхідно рясне лужне пиття (2-2,5 л на день), добре для цього підходять фруктові та ягідні компоти, лужні мінеральні води, відвар шипшини, неміцний чай з молоком.
Їжа повинна містити необхідну кількість вітамінів, тому корисні відвари шипшини, лимони, яблука, чорна смородина.