Дієта №7В

Лікувальну дієту №7В призначають при нефротичному синдромі при хронічних захворюваннях нирок та інших захворюваннях. При цьому синдромі нирки пропускають в сечу багато білка, через це у хворого порушується обмін речовин, підвищується тиск, з’являються набряки.
Мета: поповнити білки, що втрачаються з сечею, сприяти нормалізації обміну білків, жирів, холестерину, зменшити набряки.
Енергетична цінність дієти в межах норми, однак збільшується кількість білків, помірне зниження жирів (за рахунок тваринних), нормальний вміст вуглеводів з обмеженням власне цукру. Різко обмежується кількість солі, рідини, екстрактивних речовин, холестерину, щавлевої кислоти. Кулінарна обробка проводиться без механічного щадіння. М’ясо та рибу відварюють. Їжу готують без солі. Температура страв звичайна.

Білки 110-120 г (60-65% тваринні), жири 70-80 г (30% рослинні), вуглеводи 350-400 г (30-40 г цукру). Енергоцінність дієти 2500-2600 ккал, рідина – 0,8 л. Їжу приймають 5-6 разів на день.

Дозволені продукти:

  • хліб без солі, випечені вироби без солі та соди, з додаванням пшеничних висівок;
  • супи вегетаріанські з крупою, овочами, молочні, фруктові;
  • нежирні сорти яловичини, телятини, свинини, баранини, кролика, курки, індички в вареному вигляді або з наступним запіканням, обсмажуванням, шматком і рубані;
  • риба нежирних сортів шматком і рубана, варена або з наступним запіканням, обсмажуванням; дозволені морепродукти;
  • молоко та кисломолочні напої, особливо зниженої жирності, сир (творог) нежирний і страви з нього (пудинги, ліниві вареники тощо); обмежують сметану та вершки;
  • яйця у вигляді білкових омлетів; 1 яйце можна використовувати для приготування страв; обмежують жовтки;
  • різні страви з різних круп і макаронних виробів (каші на воді та молоці, пудинги, крупеники, плов тощо);
  • страви з картоплі, моркви, капусти білокачанної, гарбуза, кабачків, буряка, зеленого горошку, помідорів, огірків, зеленої цибулі, салату, кропу, петрушки, редиски;
  • вінегрети, овочеві салати з олією, салати з відвареним м’ясом, рибою, продуктами моря; відварна заливна риба;
  • солодкі страви, солодощі; будь-які фрукти і ягоди (сирі і у вигляді різних страв); молочні киселі, желе; меренги, сніжки; цукор і кондитерські вироби обмежують; замість цукру можна вживати мед;
  • соуси молочний, сметанний, томатний, соус-маринад, овочевий; солодкі і кислі овочеві та фруктові підливи; лимонна кислота, ванілін;
  • чай з лимоном, молоком, неміцна кава з молоком; свіжі соки з овочів, фруктів, ягід; відвар шипшини;
  • масло вершкове несолоне, коров’яче топлене, рослинні олії.

Заборонені продукти:

  • звичайний хліб, здобне та листкове тісто;
  • м’ясні, рибні та грибні бульйони;
  • жирні види і сорти м’яса, печінка, нирки, мізки, ковбаси, копченості, консерви;
  • жирні види риби, солона, копчена риба, консерви, ікра;
  • солоні, гострі сири;
  • редька, часник, щавель, шпинат, овочеві консерви, солоні овочі;
  • шоколад, кремові вироби;
  • м’ясні, рибні, грибні соуси, хрін, гірчиця, перець;
  • какао, багаті натрієм мінеральні води;
  • усі інші жири.