Лікувальна дієта №7Г ппризначається при термінальній (кінцевій) стадії ниркової недостатності при гемодіалізі. При такій дієті знижується набряклість і забезпечується максимальне щадіння нирок.
Мета: забезпечення збалансованим харчуванням, що враховує особливості обміну речовин при важкому ступені ниркової недостатності і побічні ефекти гемодіалізу.
У ній помірно обмежують вміст білків, переважно рослинного походження, і калію, різко обмежують сіль і суттєво обмежують рідину. Однак калорійність дієти за рахунок жирів і вуглеводів знаходиться в рамках норми.
Всі страви готуються без додавання солі, дозволено виключно безсольовий хліб. У разі відсутності гіпертонії і набряків хворому видають 2-3 г солі на руки для підсолювання готових страв. Білки в достатній кількості надходять в організм з м’ясом, рибою, яйцями і в деякій мірі з молокопродуктами. Дієта виключає екстрактивні речовини, а також шоколад, каву, алкоголь, какао, солоності і копченості, продукти з добавками.
Кулінарну обробку можна проводити без механічного щадіння, страви в процесі приготування не подрібнюють. М’ясо і рибу варять. Смак несолоних страв покращують за допомогою соусів, прянощів, лимонної кислоти.
При проходженні дієті необхідний додатковий прийом вітамінів і мінеральних речовин.
Склад і калорійність дієти
- 60 г білків (75% тваринні),
- 90-110 г жирів (30% рослинні),
- 400-450 г вуглеводів(все – цукор і мед)
- Добова енергетична цінність дієти: 2700-3000 ккал.
- Кількість рідини обмежується 0,7 л.
- Кількість солі обмежена до 2 мг.
- Кількість рідини обмежена до 0,7-0,8 л.
- Оптимальна температура страв: від 15 до 60°С (звичайна температура).
- Передбачається дробовий режим харчування до 4-6 разів на добу.
Необхідні вітаміни і мінеральні речовини:
- ретинол (вітамін А) – 1,5 мг,
- рибофлавін (вітамін В2) – 2,5 мг,
- тіамін (вітамін В1) – 1,3 мг,
- нікотинова кислота (вітамін В3) – 14 мг,
- аскорбінова кислота (вітамін С) – 250 мг,
- калій – до 2,5 г,
- кальцій – 0,3 г, магній – 0,4 г,
- фосфор – 1,2 г,
- залізо – 22 мг.
Дозволені продукти:
- 150-200 г пшеничного і житнього безсольового хлібу;
- вегетаріанські супи без солі з додаванням різних овочів, борщі, супи з буряком, щі зі свіжою капустою в кількості до 250 г; в обмежених кількостях супи з крупами і молочні супи; заправка: вершкове масло, олія, сметана; зі спецій – зелень (обмежено, щоб не перевищити кількість дозволеної рідини).
- до 100 г на добу нежирних сортів яловичини, телятини, кролятини, індички, курки, риби, які можна відварювати, а потім запікати або смажити шматком або в рубаною вигляді;
- до 100 г на день відварної нежирної риби (тоді не включають м’ясо).
- молочні продукти дозволені нежирні: до 140-150 мл молока на день, стільки ж сметани і 25 г сиру; за рахунок молока можна збільшити споживання сметани до 200 мл на день;
- на день 2-3 яйця, приготованих некруто, в складі омлетів і інших страв / не більше 2 яєць некруто за тиждень (?);
- з круп перевага надається саго і рису, з якими можна готувати фруктовий плов, запіканки, іноді – гарніри; інші крупи обмежені; дозволені безбілкові макаронні вироби.
- дозволені відварні і сирі овочі: на добу можна 300 г картоплі та 400 г інших овочів: капусти білокачанної, моркви, буряка, огірків, помідорів, салату, цибулі зеленої, кропу, петрушки, які можна подавати у вигляді різноманітних страв і гарнірів;
- овочеві і фруктові салати (обмежено) зі свіжих і відварених овочів із заправкою олією та сметаною, вінегрети без солінь і квашень;
- фрукти та ягоди можна вживати в сирому, запеченому або вареному вигляді; дозволені муси, желе, киселі, допускаються цукор, мед, варення. Обмежено споживання абрикосів, винограду, персиків, черешні, чорної смородини, інжиру, бананів;
- замість солі в стравах використовуються молочний, сметанний, фруктовий, овочевий, томатний соуси домашнього приготування, солодкі і кислі овочеві та фруктові підливи. Не заборонено використання лимонної кислоти, ваніліну, а в обмеженій кількості – і хрону, гірчиці, перцю, кориці;
- чай, неміцна кава, відвари шипшини і трав , соки з дозволених овочів і фруктів, киселі, суфле, варення, джем, мед, чай зі слабкою заваркою, соки, розбавлені водою (співвідношення 1:1);
- на добу можна 40 г масла вершкового, 35 г рослинних олій.
Заборонені продукти:
- усі інші види хліба і вироби з борошна;
- м’ясні, рибні, грибні бульйони;
- ковбаси, солона риба, копчені продукти, консерви, ікра;
- сири;
- бобові, солоні, квашені, мариновані овочі, ревінь, щавель, шпинат, гриби;
- будь-які солоні та гострі закуски;
- сухофрукти, шоколад, кондитерські вироби;
- м’ясні, рибні, грибні соуси; гострі приправи та соуси;
- кава, какао, міцний чай, алкогольні напої, мінеральні води з содою;
- тугоплавкі кулінарні та тваринні жири.
Не рекомендуються чорна смородина, родзинки, вишня, чорнослив.