Дієта №7Г

Лікувальна дієта №7Г ппризначається при термінальній (кінцевій) стадії ниркової недостатності при гемодіалізі. При такій дієті знижується набряклість і забезпечується максимальне щадіння нирок.

Мета: забезпечення збалансованим харчуванням, що враховує особливості обміну речовин при важкому ступені ниркової недостатності і побічні ефекти гемодіалізу.

У ній помірно обмежують вміст білків, переважно рослинного походження, і калію, різко обмежують сіль і суттєво обмежують рідину. Однак калорійність дієти за рахунок жирів і вуглеводів знаходиться в рамках норми.

Всі страви готуються без додавання солі, дозволено виключно безсольовий хліб. У разі відсутності гіпертонії і набряків хворому видають 2-3 г солі на руки для підсолювання готових страв. Білки в достатній кількості надходять в організм з м’ясом, рибою, яйцями і в деякій мірі з молокопродуктами. Дієта виключає екстрактивні речовини, а також шоколад, каву, алкоголь, какао, солоності і копченості, продукти з добавками.

Кулінарну обробку можна проводити без механічного щадіння, страви в процесі приготування не подрібнюють. М’ясо і рибу варять. Смак несолоних страв покращують за допомогою соусів, прянощів, лимонної кислоти.

При проходженні дієті необхідний додатковий прийом вітамінів і мінеральних речовин.

Склад і калорійність дієти

  • 60 г білків (75% тваринні),
  • 90-110 г жирів (30% рослинні),
  • 400-450 г вуглеводів(все – цукор і мед)
  • Добова енергетична цінність дієти: 2700-3000 ккал.
  • Кількість рідини обмежується 0,7 л.
  • Кількість солі обмежена до 2 мг.
  • Кількість рідини обмежена до 0,7-0,8 л.
  • Оптимальна температура страв: від 15 до 60°С (звичайна температура).
  • Передбачається дробовий режим харчування до 4-6 разів на добу.

Необхідні вітаміни і мінеральні речовини:

  • ретинол (вітамін А) – 1,5 мг,
  • рибофлавін (вітамін В2) – 2,5 мг,
  • тіамін (вітамін В1) – 1,3 мг,
  • нікотинова кислота (вітамін В3) – 14 мг,
  • аскорбінова кислота (вітамін С) – 250 мг,
  • калій – до 2,5 г,
  • кальцій – 0,3 г, магній – 0,4 г,
  • фосфор – 1,2 г,
  • залізо – 22 мг.

Дозволені продукти:

  • 150-200 г пшеничного і житнього безсольового хлібу;
  • вегетаріанські супи без солі з додаванням різних овочів, борщі, супи з буряком, щі зі свіжою капустою в кількості до 250 г; в обмежених кількостях супи з крупами і молочні супи; заправка: вершкове масло, олія, сметана; зі спецій – зелень (обмежено, щоб не перевищити кількість дозволеної рідини).
  • до 100 г на добу нежирних сортів яловичини, телятини, кролятини, індички, курки, риби, які можна відварювати, а потім запікати або смажити шматком або в рубаною вигляді;
  • до 100 г на день відварної нежирної риби (тоді не включають м’ясо).
  • молочні продукти дозволені нежирні: до 140-150 мл молока на день, стільки ж сметани і 25 г сиру; за рахунок молока можна збільшити споживання сметани до 200 мл на день;
  • на день 2-3 яйця, приготованих некруто, в складі омлетів і інших страв / не більше 2 яєць некруто за тиждень (?);
  • з круп перевага надається саго і рису, з якими можна готувати фруктовий плов, запіканки, іноді – гарніри; інші крупи обмежені; дозволені безбілкові макаронні вироби.
  • дозволені відварні і сирі овочі: на добу можна 300 г картоплі та 400 г інших овочів: капусти білокачанної, моркви, буряка, огірків, помідорів, салату, цибулі зеленої, кропу, петрушки, які можна подавати у вигляді різноманітних страв і гарнірів;
  • овочеві і фруктові салати (обмежено) зі свіжих і відварених овочів із заправкою олією та сметаною, вінегрети без солінь і квашень;
  • фрукти та ягоди можна вживати в сирому, запеченому або вареному вигляді; дозволені муси, желе, киселі, допускаються цукор, мед, варення. Обмежено споживання абрикосів, винограду, персиків, черешні, чорної смородини, інжиру, бананів;
  • замість солі в стравах використовуються молочний, сметанний, фруктовий, овочевий, томатний соуси домашнього приготування, солодкі і кислі овочеві та фруктові підливи. Не заборонено використання лимонної кислоти, ваніліну, а в обмеженій кількості – і хрону, гірчиці, перцю, кориці;
  • чай, неміцна кава, відвари шипшини і трав , соки з дозволених овочів і фруктів, киселі, суфле, варення, джем, мед, чай зі слабкою заваркою, соки, розбавлені водою (співвідношення 1:1);
  • на добу можна 40 г масла вершкового, 35 г рослинних олій.

Заборонені продукти:

  • усі інші види хліба і вироби з борошна;
  • м’ясні, рибні, грибні бульйони;
  • ковбаси, солона риба, копчені продукти, консерви, ікра;
  • сири;
  • бобові, солоні, квашені, мариновані овочі, ревінь, щавель, шпинат, гриби;
  • будь-які солоні та гострі закуски;
  • сухофрукти, шоколад, кондитерські вироби;
  • м’ясні, рибні, грибні соуси; гострі приправи та соуси;
  • кава, какао, міцний чай, алкогольні напої, мінеральні води з содою;
  • тугоплавкі кулінарні та тваринні жири.

Не рекомендуються чорна смородина, родзинки, вишня, чорнослив.