Дієта №5

Дієта сприяє нормалізації роботи печінки, поліпшенню проходження жовчі. Застосовується при гострих формах гепатитів, цирозі, жовчнокам’яній хворобі при відсутності супутніх захворювань шлунково-кишкового тракту.
Дотримуватися дієти №5 слід не менше п’яти днів, в деяких випадках її призначають на кілька тижнів.
Незважаючи на те, що дієта №5 лікувальна, вона підходить для будь-якої людини, що бажає вести здоровий спосіб життя і піклується про свою печінку. Ця дієта сприяє нормалізації обміну речовин, підтриманню оптимальної ваги і гарного самопочуття.
Ця дієта являє собою раціон, який повністю заповнює необхідність організму в калоріях, але при цьому частка жирів знижена. Метою дієти є захист печінки при повноцінному харчуванні, нормалізація її роботи, створення умов для кращого відділення і проходження жовчі. Необмежено вживання некислих овочів і фруктів з високим вмістом клітковини. Приймати їжу слід від п’яти разів на день маленькими порціями при повній відмові від заборонених продуктів.
У дієті обмежується споживання жирів при звичайному змісті білків і вуглеводів. Виключений прийом продуктів, багатих щавлевої кислотою, азотисті речовини, ефірною олією тощо. Також під заборону потрапляють холодні заморожені страви, не можна пасерувати овочі, смажити продукти на олії. Калорійність дієти може досягати 2800-2900 ккал в залежності від маси тіла і способу життя.
За допомогою дієти можна скинути за 3 тижні до 4 кг. На основі дозволених продуктів можна готувати найрізноманітніші страви і напої.

Продукти і страви, які можна використовувати при дієті для оздоровлення печінки:

  • супи на основі овочевого відвару або нежирного молока;
  • пісне м’ясо птиці, кролика, відварене (бажано на пару);
  • нежирна риба: тріска, хек, судак, лящ тощо, відварна (бажано на пару);
  • нежирне молоко (1,5-3%);
  • йогурт нежирний (1,5-3%);
  • кисле молоко з нежирного молока;
  • сир нежирний (0-3%) – до 200 г на добу;
  • протерті каші, зварені на воді;
  • макаронні вироби (без заправки маслом або соусом);
  • хліб черствий білий, крекери (без смакових добавок);
  • овочі сирі або варені (в тому числі на пару) – особливо корисні морква та буряк;
  • фрукти і ягоди – свіжі, запечені, варені;
  • свіжовичавлені соки овочів і фруктів некислих сортів з м’якоттю;
  • зелений і чорний чай (можна з молоком);
  • солодощі (не більше 70 г на день): мед, варення;
  • яйце пашот;
  • квашена капуста;
  • ікра;
  • кріп, петрушка;
  • ванілін, кориця

Обмеження:

  • вершки – 10 г на добу;
  • вершкове масло – до 10 г на добу,
  • якщо є супутнє хронічне захворювання жовчного міхура і застій жовчі, кількість жирів збільшують до 120-150 г на добу, з них близько 60% жирів – рослинного походження.
  • рослинна олія – до 30 г на добу (3 ст. ложки);
  • сіль – 10 г на добу (1 ст. ложка).

Виключення:

  • алкоголь,
  • м’ясні субпродукти,
  • м’ясні бульйони,
  • шпик;
  • гриби;
  • бобові;
  • шпинат;
  • щавель;
  • цибуля;
  • часник;
  • здоба;
  • консервовані та смажені продукти;
  • оцет;
  • копченості;
  • маринади;
  • прянощі;
  • какао;
  • шоколад;
  • гірчиця;
  • перець;
  • хрін;
  • кава.

Їжу приймають в подрібненому вигляді, за призначенням лікаря додають вітаміни.
Проміжок між прийомами їжі може складати близько 2 годин.