Дієта №7

Застосовується при гострих нефритах без загострення з третього-четвертого тижня лікування, хронічних нефритах і нирковій недостатності.

Мета дієти: щадний режим для нирок, зниження набряклості, полегшення виведення шкідливих речовин з організму.

  • Виводить азотисті продукти обміну з організму, зменшує набряки, знижує тиск.
  • Обмежуються вуглеводи і жири. У приготуванні їжі не використовують сіль. Якщо лікар дозволяє, то страви досолюють при подачі. Кількість рідини в добу (з урахуванням супів і третіх страв) не перевищує 1 літр. Заборонені джерела ефірних олій (цибуля, часник, хрін), щавлевої кислоти, екстрактивні речовини грибів, риби та м’яса. Кулінарна обробка з помірним хімічним (смаження виключається) і без механічного щадіння (страви протирати не треба).
  • М’ясо та рибу використовувати у відварному вигляді до 150 г на день.
  • Їжу приймати 4-5 разів на день. Температура їжі обмежень не має.

Склад дієти №7

  • 400-450 г (максимум 80-90 г цукру) вуглеводів,
  • 80 г білків (з них 50-60% білків тваринного походження),
  • 90-100 г жирів (з них 25% рослинних).
  • Калорійність – 2700-2900 ккал.
  • Кількість рідини: 0,9-1,1 л.
  • Сіль – не більше 6 г / 10 г на добу.
  • Вода (всі рідини) – від 0,9 до 1,1 л

Дозволені та заборонені продукти і страви

Продукти і страви ДозволеноВиключено
СупиВегетаріанські супи з картоплею, крупою, фруктамий овочами, супи молочні.
Заправки – олія, сметана.
З добавок: кріп, петрушка, лимонний сік, цибуля (відварена або тушкована)
Бульйони м’ясні, рибні, грибні, відвари з бобових
Хлібні виробиНесолоний дієтичний хліб, оладки без солі та на дріжджах, млинціЗдоба, солона випічка, хліб звичайної випічки
Мясні продуктиНежирна телятина, яловичина, баранина, обрізна та м’ясна свинина, кролик, курка, індичка та птиця, субпродукти відварені або тушковані, відварний язик, Сало, жирні вирізки, ковбаси, сосиски, копченості та консерви, тушковані та смажені страви без відварювання
Рибні продуктиНежирна риба, відварна риба з подальшим легким запіканням або обсмажуванням, риба заливна, фарширована, рубана і шматкомРиба солона, копчена, жирна, ікра, консерви
Молочні продуктиМолоко, вершки , сметана, кисломолочні напої.
Сир окремо і з фруктовими добавками в суміші з рисом, яблуками, морквою,
Гострі жирні сири
ЯйцяІ білки, і жовтки. Можна приймати 2 яйця на день у вигляді омлету і зварені некруто – при зменшенні сиру, риби або м’яса. акож можна використовувати жовтки, додані в страви.
Крупа та макарониРис, саго, перлова, кукурудзяна крупа.
Макаронні вироби з твердих сортів пшениці в будь-якому приготуванні
Бобові
ОвочіМайже всі овочі (виключення >) та картопля в будь-якій обробці. Бобові, гриби, свіжа цибуля, часник, редька, редиска, шпинат, щавель, а також мариновані та солоні овочі
Салати зі свіжих овочів і фруктів, вінегрети без солінь,
ягоди свіжі або в кулінарній обробці, киселі,
мед, варення, желе,
фруктове морозиво, цукерки,
ванілін, кориця,
овочевий, молочний, сметанний соус,
зелений чай, овочеві та фруктові соки,
олія та вершкове масло (у невеликій кількості)
Шоколад,
м’ясні, рибні, грибні соуси, гірчиця, хрін, перець,
кава, чорний чай, какао,
натрієва мінеральна вода,
сало, тваринний жир