Авокадова олія

Авокадова олія – найцінніший продукт і відмінна смакова добавка, широко застосовується в кулінарії і косметології.

авокадова олія

Колір олії варіюється від блідо-жовтого (якщо олія рафінована) до зеленувато-жовтого, запах специфічний, але не різкий, трохи схожий на запах горіха.
У ній багато легкозасвоюваних жирів, вітамінів (А, D, Е, С, В1, В2, В3, В9), макро- та мікроелементів (калій, магній, фосфор, кальцій, залізо, натрій, марганець, цинк, йод, мідь, кобальт тощо) та інших біологічно активних речовин (лецитин, насичені жирні кислоти, амінокислота гістидин, фітостероїди, ефірні олії, хлорофіл, сквален), в зв’язку з чим це масло є одним з найбільш корисних для здоров’я дієтичних продуктів харчування.
Зберігати нерафіновану авокадову олію можна до 9 місяців, рафіновану – до 18 місяців у щільно закритій тарі з темного скла. Після відкриття флакон зберігати тільки в холодильнику.
При зберіганні в холодильнику при температурі нижче 5°С в олії може з’являтися пластівчастий осад, але при кімнатній температурі олія відновлює свою структуру.

Авокадова олія в кулінарії

Нерафінована авокадова олія характеризується пікантним ароматом і вишуканим смаком (нагадує смак горіхової олії), за своєю калорійністю не поступається жирам тваринного походження, не містить холестерину та легко засвоюється організмом. Вважається ідеальним продуктом для вегетаріанського та дієтичного харчування.
Класичну нерафіновану авокадову олію, а також настояну на апельсині, часнику або червоному перці, можна застосовувати при приготуванні різних традиційних страв латиноамериканської, іспанської та середземноморської кухні. Особливо гарні оригінальні салати з цією олією.
Авокадова олія гармонійно поєднується з рибою, морепродуктами, курячим м’ясом, овочами.
При нагріванні до високої температури нерафінована авокадова олія, на відміну від багатьох інших рослинних олій, не набуває неприємного, «горілого» запаху і не втрачає своїх смакових якостей. Тому її рекомендують застосовувати для смаження овочів або м’яса. Нерафіновану авокадову олію можна також використовувати для приготування супів, додавати в суміші, призначені для дитячого харчування.

Авокадова олія у медицині

Олія авокадо має антивірусні, антигрибкові, ранозагоювальні та бактерицидні властивості та широко використовується у профілактиці та лікуванні:

  • остеопорозу та різних захворювань суглобів,
  • хвороб порожнини рота (при пародонтозі, запаленні та кровоточивості ясен),
  • щитовидної залози,
  • сечовивідної системи,
  • різних захворювань і пошкоджень шкіри (екзема, висипи, шкірні ушкодження, невеликі побутові та сонячні опіки, атопічний і себорейний дерматит, мікози, лишаї, псоріаз, акне, трофічні виразки, обмороження, пролежні),
  • серцево-судинних захворювань (атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, інфаркти, інсульти)

Олія авокадо

  • ідеальний продукт харчування при цукровому діабеті,
  • сприяє зниженню рівня холестерину в крові,
  • сприяє нормальній роботі серця і судин, зниження артеріального тиску, запобігає утворенню тромбів, зміцнює стінки судин,
  • стимулює процес кровотворення – корисно включати в раціон хворим на анемію,
  • покращує функціонування нервової системи (регулярне вживання в їжу олії авокадо – ефективний засіб профілактики та лікування головного болю, неврозів, безсоння, підвищення працездатності та розумової активності, а також поліпшення настрою),
  • покращує травлення і обмін речовин в організмі, може застосовуватися для профілактики та лікування гастриту, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, при регулярному вживанні в їжу захищає шлунково-кишковий тракт від руйнівного впливу вільних радикалів, токсичних речовин, радіонуклідів, важких металів,
  • покращує склад жовчі та жировий обмін в печінці, стимулює жовчовиділення – доцільно включати в раціон при жовчнокам’яній хворобі, холециститі, гепатиті.

Англійські педіатри рекомендують цю олію як прикорм для дітей самого раннього віку.
Годуючим і вагітним жінкам також доцільно його приймати, бо вітамін Е та лецитин покращують перебіг вагітності та пологів, сприяють посиленню лактації, грають важливу роль в генетичних процесах. Регулярне вживання в їжу олії авокадо допоможе жінкам поліпшити свій настрій і самопочуття в передменструальний і клімактеричний періоди.
Олія авокадо сприяє збільшенню потенції та ефективна в якості компонента комплексного лікування чоловічого (а також жіночого) безпліддя. Регулярно приймати олію авокадо рекомендується чоловікам для профілактики та лікування хронічного простатиту й аденоми передміхурової залози.

Для профілактики та лікування різних захворювань

Олію авокадо приймати 2-3 рази на день по 1 ч. ложці за 30-60 хвилин до їди протягом 20 днів. Такий лікувально-профілактичний курс рекомендується повторювати 3-4 рази на рік.

Аплікації на ясна при запаленні та кровоточивості, пародонтозі

Взяти масло авокадо без добавок або в суміші з іншими рослинними оліями (1: 1). Можна приєднати до 1 ст. ложки базисної олії 1-2 краплі ефірної олії або комбінації ефірних олій: лавандової, апельсинової, чайного дерева (1: 1: 1).
Прикладати до запалених ясен змочений олією ватний або марлевий тампон на 15 хвилин вранці та ввечері.

Догляд за шкірою

Додавання 5 крапель олії лаванди на 10 мл олії авокадо підвищує ефективність процедури догляду за шкірою обличчя та тіла.

Авокадова олія у косметології

Олія авокадо уповільнює старіння шкіри та запобігає появі зморшок, пов’язане з віковим зниженням рівня колагену та еластину. Воно живить шкіру, сприяє відновленню її захисного, імунного бар’єру, захищає від несприятливого впливу зовнішніх факторів, зокрема від ультрафіолетового випромінювання (саме надмірна дія сонячних променів є однією з причин передчасного старіння шкіри, пов’язаного з втратою шкірою еластину та колагену).
Авокадова олія ефективна при догляді за тонкою та сухою шкірою, в’янучою, особливо в області навколо очей.
За допомогою цієї олії можна швидко відновити цілісність і однорідність шкіри при дрібних запаленнях, травмах, пересушуванні, підвищити еластичність шкіри, зменшити вираженість целюліту.
Олія авокадо ідеальна для догляду за волоссям, особливо такому, що часто піддається фарбуванню. Застосовується для зміцнення та стимуляції росту нігтів, зняття запалення в області нігтьового валика. Авокадова олія, нанесена на нігтьову кутикулу, добре зволожує та розм’якшує її, що має велике значення при виконанні манікюру і педикюру.
Олія авокадо може успішно застосовуватися для гігієнічного догляду за дитячою шкірою.