Забороняються:
- продукти зі вмістом щавлевої кислоти: шоколад, оцет, м’ясо жирних сортів, винні ягоди, цукерки, варення, печиво, вироби із здобного та листкового тіста, морозиво, гірчиця, помідори. Це продукти, що містять оксалати в великій кількості, які в жодному разі не можна вживати в їжу;
- м’ясні, рибні та грибні бульйони і соуси, желатин, холодці, заливне, язик, печінка, мізки, нирки та всі інші субпродукти, консерви і соуси м’ясні та рибні, ікра, ковбаси (особливо ліверна), паштети, копченості, солона риба, будь-які смажені страви, гострі страви та приправи;
- солоні сири, дуже кислі страви та продукти;
- баранячий, яловичий, свинячий жири;
- гриби, горох, квасоля, сочевиця (будь-які бобові), смажена картопля, шпинат, щавель, салат, петрушка, буряк, спаржа, ревінь, брюссельська та червона капуста, інжир, редька, селера, хрін, кропива, болгарський перець і перець у вигляді приправи, цибуля порей, арахіс;
- з ягід і фруктів виключити всі, які містять значну кількість вітаміну С: червону смородину, сливу, всі цитрусові, аґрус, суниці, чорниці, журавлину, родзинки, редис, антонівські яблука;
- міцний чай, какао, хлібний квас, цикорій, томатний сік.
Дозволяються:
- овочеві супи без додавання в них гороху, бобів, грибів, сочевиці, квасолі, щавлю, шпинату, петрушки табез підсмажування і пасерування борошна й овочів (кращий варіант – дієтичні щі зі свіжої капусти), фруктові супи;
- цвітна та біла капуста, брусниця, морква, абрикоси, баклажани (помірно), банани, груші, виноград, гарбуз, огірки, чорнослив, вишні, барбарис, зелень кінзи, картопля (тільки варена), ріпа, яблука, кавуни, диня, персики, айва, кизил, помідори та інші ягоди і фрукти в сирому, відвареному, запеченому вигляді, крім кислих сортів (небажані журавлина, антонівські яблука, аґрус, червона смородина), ікра кабачкова та баклажанна, негостра томатна паста;
- м’ясо, птиця і риба нежирних сортів у вареному, а потім смаженому та запеченому вигляді по 150-200 г через день;
- хліб пшеничний, виготовлений з борошна 2 сорту, сірий, житній;
- макаронні вироби додавати тільки в супи в малій кількості;
- різні види круп: вівсяна, гречана, пшоняна, перлова, а також супи з них;
- кисломолочні напої, кефір, сметана в невеликих кількостях, сир (творог) (до 400 г в день), свіже кисле молоко (простокваша);
- вершкове масло та рослинні олії не більше 60 г на день;
- 1 яйце на день;
- неміцний чай, кава (краще сурогат) з молоком, березовий сік, соки з чорносливу, кураги, груші, киселі, компоти;
- варення будь-яке;
- цукру не більше 30 г на день.
Груші, яблука, айва, а також виноград значно сприяють виведенню щавлевої кислоти, а страви з картоплі роблять сечу лужною, пов’язують кальцій і сприяють його виведенню з організму через кишківник.
Їжу приймати не менше 5 разів на день, не вживати холодні страви.
Обсяг рідини збільшити до 2-2,5-3 л на добу, бажано у вигляді соків з фруктів та овочів (при будь-якому вигляді каменів рекомендується пити багато рідини, щоб сеча була малоконцентрованою).